Joi, 27 februarie 2025, s-a desfășurat evenimentul intitulat GeoAlliance – Green Energy Frontiers Meeting, organizat de Universitatea din București și Facultatea de Geologie și Geofizică a UB. Acesta a inclus un workshop tematic, o sesiune de training și lucrările unui simpozion pe tematici din domeniul tranziției energetice și al utilității datelor geofizice pentru identificarea si exploatarea resurselor geotermale.
Evenimentul s-a desfășurat la Casa Universitarilor a UB și a fost organizat ca parte a activităților proiectului GeoAlliance finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România, număr grant: 2024/395080. Evenimentul s-a adresat deopotrivă experților în domeniu, autorităților publice și publicului larg cu interese în domeniile menționate.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul reprezentanți din partea partenerilor de proiect, dr. Adrian Bazavan, Consilier al Ministrului Energiei, și dr. ing. Răzvan Greculeasa in calitate de reprezentant la eveniment al Direcției Resurse Minerale-Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Așa cum a menționat dr. Adrian Bazavan, Consilier al Ministrului Energiei, „proiectul GeoAlliance demonstrează cum împărtășirea cunoștințelor, viziunea clară și colaborarea pot accelera tranziția energetică a României. Energia geotermală, o resursă curată și sigură, poate contribui esențial la securitatea noastră energetică și la reducerea sărăciei energetice”. Totodată, a punctat el, „Ministerul Energiei susține inițiativele care valorifică acest potențial și este un partener activ în dezvoltarea sustenabilă a resurselor geotermale. Felicit inițiatorii proiectului pentru acest proiect crucial pentru sectorul energetic național”.
Referitor la proiectul GeoAlliance, Florina Țuluca a arătat că acesta „este un proiect aliniat strategiilor europene pentru tranziția energetică, și aș vrea sa subliniez importanța colaborării dintre mediul academic și IMM-uri, precum și necesitatea de a construi capacitatea de a dezvolta servicii sustenabile și viabile pe termen lung. Tranziția către o economie verde nu trebuie să vizeze doar un mediu mai curat și sustenabil, ci și soluții accesibile și eficiente pentru toți utilizatorii. Unul dintre pilonii-cheie ai acestei tranziții este dezvoltarea expertizei și infrastructurii naționale pentru exploatarea resurselor geotermale—o soluție cu potențial imens pentru furnizarea unei energii verzi, cu costuri reduse. Mai mult, o strategie inteligentă în domeniul geotermal poate facilita aplicații multisectoriale, combinând producția de energie cu domenii precum agricultura, încălzirea centralizată și procesele industriale. Integrarea acestor sectoare poate crește eficiența, reduce costurile operaționale și contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate”. Ca atare, arată ea, „un rol esențial în sprijinirea acestor inițiative îl au mecanismele de finanțare prin granturile SEE și norvegiene, Innovation Norway, care permit dezvoltarea de proiecte inovatoare și parteneriate strategice. Prin astfel de finanțări, colaborarea dintre cercetare și industrie—precum cea din cadrul GeoAlliance—devine un motor al inovației, transferului de tehnologie și creșterii capacității locale de a implementa soluții energetice viabile și scalabile. Cu politici adecvate, investiții strategice și expertiză specializată, energia geotermală poate deveni un element central al unui sistem energetic care, cel puțin la nivel local, să fie sustenabil, accesibil și orientat spre viitor.”
Alexandru Schlett, în calitate de reprezentant al partenerului de proiect – Pre Stack Solutions – Geo AS, Norvegia, a declarat “la PSS-GEO, suntem dedicați dezvoltării tehnicilor geofizice pentru soluții energetice durabile. Am fost onorați să participăm la Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development și ne exprimăm recunoștința față de finanțatorii noștri, Innovation Norway și Granturile SEE din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au permis această inițiativă de colaborare între Universitatea din București și PSS-GEO”
În ceea ce privește contribuția PSS-GEO în cadrul evenimentului, el a precizat că aceasta „s-a concentrat pe studii care demonstrează modul în care modelarea de înaltă rezoluție și integrarea datelor moștenite îmbunătățesc eficiența explorării și atenuează riscurile.”
Workshop-ul, având ca tematică datele geotermale la nivel de țară, a fost co-organizat cu Institutul de Geodinamică al Academiei Române.
În cadrul acestui workshop, echipa Universității din București a prezentat rezultatele proiectului, axat pe evaluarea datelor geotermale de arhivă și realizarea de hărți tematice. Aceste rezultate au fost supuse dezbaterii publice, având ca scop identificarea oportunităților de îmbunătățire și constituirea unor grupuri de lucru pentru o abordare mai aprofundată a subiectului în viitorul apropiat. Mai mult, așa cum a declarat Florina Tuluca, „Incorporarea datelor existente la nivel național sub forma unor hărți tematice, digitalizarea si accesul deschis la astfel de informatii care să redea într-o manieră clară și concisă potențialul geotermic al României, ar contribui semnificativ la atragerea investițiilor în acest sector, oferind o bază solidă pentru decizii strategice. Accesul facil la astfel de hărți ar crește încrederea investitorilor, facilitând alocarea resurselor și stimulând dezvoltarea unor proiecte noi care să valorifice energia geotermală. O mai bună vizibilitate asupra resurselor oportunitatilor de investie in acest sector ar putea accelera tranziția către surse de energie sustenabile și eficiente.”
De altfel, subiectul datelor geotermice la nivel de tara a fost abordat de Acad. Crișan Demetrescu, directorul Institutului de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” și conducător al unui grup de lucru care a adus multe contribuții la baza de date de flux termic existentă la nivel național, urmat de Thosteinn Masson, director al Blami Consulting, Islanda, țară care are un sistem deschis publicului larg pentru accesarea de informații privind resursele geotermale și un sistem geotermal avansat care susține 90% din încălzirea centrală, care contribuie cu 30% din producția de energie electrică.
Acad. Crișan Demetrescu, directorul Institutului de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” al Academiei Române a declarat: „Apreciem foarte mult inițiativa directorului de proiect GeoAlliance, Florina Țuluca, de a organiza împreună cu institutul nostru, care anul acesta va aniversa 35 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul geodinamicii, un workshop pe probleme de date geotermice la nivel național. Geotermia a constituit o importantă direcție de cercetare, efectuându-se atât determinări de flux termic cu ajutorul măsurătorilor de temperatură în foraje și a conductivității termice a rocilor în laborator, cât și modelarea geotermică a litosferei pe teritoriul României. Studiile de acest fel au condus la elaborarea hărții de flux termic a României, care constituie baza de plecare în aprecierea potențialului geotermic al teritoriului, sprijinind astfel tranziția la energie verde”.
Iar Thosteinn Masson, director al Blami Consulting, Islanda, a declarat „a fost o onoare să particip la evenimentele GeoAlliance. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm în continuare cu experți din România în domeniul energiei geotermale. Cu un potențial geotermal comun, România și Islanda au mult de câștigat din consolidarea cooperării noastre în acest domeniu”.
În același timp, dr. Venera Dobrică, CSI, șef laborator „Câmpuri Naturale” din cadrul Institutului de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” al Academiei Române a arătat că, „mulțumită seriei de evenimente organizate în cadrul proiectului GeoAlliance, descoperim rolul geofizicii pentru societate, în particular al geofizicii pentru tranziție energetică. Astfel, cercetările cu privire la regimul termic al Pământului, cuantificat prin așa-numitul flux termic, cantitatea de căldură eliberată din interior, prin unitatea de suprafață în unitatea de timp, ca rezultat al proceselor tectonice, al generării căldurii în crustă și al căldurii din interiorul adânc, investigate constant de grupul de cercetare pe care îl coordonez, își găsesc aplicabilitatea și deschid noi oportunități de colaborare ce vin în sprijinul utilizării energiei geotermice ca energie verde. De asemenea, mulțumiri coordonatorului de proiect pentru dedicarea și profesionalismul de care dă dovadă”.
„Atât workshopul și simpozionul, cât și sesiunea de training în domeniul geotermal și al energiei verzi au oferit o platformă excelentă pentru împărtășirea progreselor și provocărilor recente. Experți din mediul academic, autorități și specialiști din industrie s-au reunit pentru această serie de prezentări și discuții relevante despre scalabilitatea producției de energie geotermală și rolul acesteia în soluțiile de energie durabilă”, a declarat Sonia López Kovács, SPE Geothermal Technical Section for Europe și membră a CCS EAGE Technical Commitee.
Și Marian Bordeianu, inginer geolog la TRANSGEX SA Oradea, subliniază că „sesiunile GeoAlliance au reunit și specialiști din domeniul geotermal și reprezentanți ai autorităților pentru a readuce în prim-plan un sector energetic esențial, dar insuficient valorificat. România dispune de un potențial geotermal considerabil, utilizat în trecut în industrie, zootehnie și agricultură, însă, în ultimele decenii, restrâns aproape exclusiv la sectorul balnear. Exemple precum Beiuș, unde 80% din necesarul de încălzire al localității este asigurat din ape geotermale, demonstrează viabilitatea și eficiența acestei resurse. În contextul tranziției energetice europene, România are oportunitatea de a readuce energia geotermală în prim-plan, consolidând pe termen lung securitatea energetică și reducând costurile pentru consumatori.”
În cadrul evenimentului s-a desfășurat și o sesiune de training în cadrul căreia specialiști din România, Norvegia și Spania au susținut prezentări pe tematica energiei geotermale, a modului în care aceasta poate fi valorificată, dar și a pașilor necesari pentru localizarea zonelor în care resursele geotermale pot fi exploatate economic. O parte din prezentările acestei sesiuni vor fi incluse în materialele publice ale proiectului.
„Ca parte a inițiativei GeoAlliance, am dezvoltat materiale de instruire cuprinzătoare pentru a disemina cele mai bune practici și metodologii de ultimă generație în explorarea geotermală”, a declarat Alexandru Schlett, reprezentant al partenerului de proiect PSS-GEO.
Totodată, el a punctat faptul că „evenimentul a reunit oameni de știință, profesioniști din industrie și reprezentanți guvernamentali cu preocupări în domeniul resurselor geotermale, facilitând un dialog valoros privind schimbul de experiență și strategiile de colaborare pentru promovarea implementării energiei geotermale. Prin deblocarea întregului potențial al resurselor geotermale realizată prin colaborare științifică și inovare tehnologică, ne străduim să promovăm un viitor energetic mai sustenabil și cu emisii mai scăzute de carbon”.
Proiectul “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development” (GeoAlliance) este un proiect bilateral româno-norvegian care cuprinde activități de cercetare și diseminare a informațiilor pe subiecte precum:
- Geofizica pentru tranziție energetică, cu focus pe aspecte ce țin de prelucrarea avansată a datelor geofizice și utilizarea modelării sintetice pentru reducerea riscurilor în executarea forajelor pentru energie geotermală și asigurarea unei evaluări comprehensive a potențialului geotermal;
- Concepte și strategii de utilizare a datelor geofizice în dezvoltarea orașelor SMART cu focus pe utilizarea resurselor locale în efortul de obținere a unui mix energetic diversificat cu amprentă climatică redusă și management îmbunătățit al orașelor în fața hazardelor naturale sau antropice care au „markeri” detectabili prin sistemele de măsurare și monitorizare geofizică.
Precizăm ca evenimentul proiectului GeoAlliance a fost inclus în agenda internațională a evenimentelor promovate de European Association of Geoscientists and Engineers.
Programul integral al evenimentelor din 27 februarie 2025 poate fi accesat aici.
Proiectul “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development” este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România. Număr grant: 2024/395080. Proiectul este un demers colaborativ al Universității din București – Facultatea de Geologie și Geofizică și Pre Stack Solutions – Geo AS (PSS-GEO AS) (http://www.pss-geo.com).