Evgheni Vodolazkin la Universitatea din București

Evgheni Vodolazkin la Universitatea din București

19 iunie, 2017 in Evenimente, Știri

În perioada 21-22 iunie 2017, cu ocazia vizitei marelui romancier rus Evgheni Vodolazkin la Universitatea din Bucureşti vor avea loc trei evenimente.

Miercuri, 21 iunie 2017, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universității din București, prin Programul de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii, organizează evenimentul ,,Laur: Între cunoaştere şi tăcere. Un dialog cu Evgheni Vodolazkin”. Întâlnirea va fi moderată de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc, directorului Programului de Studii Religioase, și va avea loc la Sala de Consiliu a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (str. Pitar moş, nr. 7-13, et. I), începând cu ora 18:00.

Ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului Evgheni Vodolazkin va avea loc joi, 22 iunie 2017, la Facultatea de Drept, în Sala ,,Constantin Stoicescu”, începând cu ora 12:00. În aceeași zi, de la ora 18:30, la Librăria Humanitas Kretzulescu va avea loc o sesiune extraordinară de autografe. Mai multe detalii despre sesiunea de autografe pot fi consultate aici.

Evgheni Vodolazkin s-a născut în 1964, la Kiev, unde şi-a făcut studiile universitare. Este doctor în ştiinţe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 devine cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste o sută de lucrări ştiinţifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei Cântec despre oastea lui Igor şi a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum şi a lucrării Cuvioşii Kiril, Ferapont şi Martinian din Belozersk. În 1992, la invitaţia Universităţii din München, şi-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, ţinând şi cursuri de literatură rusă veche. În 1998 a organizat conferinţa internaţională „Cultura mănăstirească: Orient şi Occident“. În perioada 1998–2002 a fost bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt, desfăşurând o activitate de cercetare şi publicând, în 2000, la München, monografia Istoria universală a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-şef al revistei Text şi tradiţie, editată de Institutul său. În paralel, începe să scrie literatură. Debutează ca romancier în 2005 cu Răpirea Europei. În 2009 publică romanul Soloviov şi Larionov (Humanitas Fiction, 2015) care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belîi şi Bolşaia Kniga (Marea Carte). În 2011 îi apare culegerea de studii şi eseuri Instrumentul limbii. În 2012 publică romanul Laur (Lavr; Humanitas Fiction, 2014), care devine revelaţia literară a anului 2013 în Rusia, fiind dublu câştigător al Premiului Bolşaia Kniga – Premiul întâi şi Premiul cititorilor, Locul întâi – şi câştigător al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot în 2013, romanul a fost nominalizat pe lista scurtă la premiile Naţionalnîi Bestseller (Bestsellerul Naţional) şi Russkii Buker (Booker Rus). Publicat în 2016, Aviatorul (Aviator; Humanitas Fiction, 2017) s-a aflat pe lista scurtă a principalelor premii literare din Rusia, câștigând un dublu Bolşaia Kniga – Premiul al doilea și Premiul cititorilor, Locul al treilea.

Romanele lui Evgheni Vodolazkin sunt în curs de traducere în peste treizeci de ţări.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.