La jumătatea lunii aprilie 2022, cu ocazia celebrării Anului Internațional al Peșterilor și Carstului (IYCK) 2021-2022, Uniunea Speologică Internațională (UIS), în colaborare cu Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), a publicat ediția a doua a „Ghidului de bune practici pentru protecția peșterilor și carstului”/ “The UIS Guidelines for Cave and Karst Protection)”.
În realizarea acestui ghid s-au implicat 16 specialiști cu recunoaștere internațională în domeniul științei carstului de la instituții de prestigiu din Statele Unite ale Americii, Australia, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Italia, România, Croația, Brazilia, Laos și Malaezia.
Din partea Universității din București a fost implicată în colectivul de elaborare lect. univ. dr. Maria-Laura Tîrlă, cadru didactic în Departamentul de Geografie Regională și Mediu al Facultății de Geografie a UB.
În încercarea de a contribui la o mai bună cunoaștere a vulnerabilității peșterilor și carstului la schimbările de mediu actuale, publicația evidențiază trei teme centrale: Explorează, Înțelege și Protejează.
Prima ediție a ghidului a fost elaborată în anul 1997 sub egida IUCN, pentru a oferi comunității internaționale un instrument de management eficient al zonelor carstice, concentrat pe elementele patrimoniului geologic. Inițiativa actuală are la bază liniile directoare ale „Ghidului pentru Geoconservare în Ariile Protejate”, publicat de către IUCN în anul 2020, adresându-se în mod special protecției și conservării elementelor de patrimoniu geologic și geomorfologic, biodiversității și ecosistemelor din peșteri și zonele carstice.
„Ghidului de bune practici pentru protecția peșterilor și carstului”/ “The UIS Guidelines for Cave and Karst Protection)” este disponibil pe site-ul oficial UIS.