Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, o prezență marcantă la cea de a 8-a Conferință Internațională a Geoparcurilor UNESCO

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, o prezență marcantă la cea de a 8-a Conferință Internațională a Geoparcurilor UNESCO


În perioada 11-14 septembrie 2018 Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București, a participat la cea de a opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO, desfășurată în Italia. Evenimentul a fost găzduit de Geoparcul UNESCO Adamello Brenta din Italia și a reunit reprezentanți ai geoparcurilor internaționale UNESCO, ai geoparcurilor aspirante la acest statut, dar și oameni de știință și specialiști în tematica Geoparcuri din întreaga lume. La această ediție au participat circa 1.000 de persoane din 64 de țări.
România a prezentat în cadrul Conferinței o expoziție inedită intitulată „Obiecte făcute din piatră. Patimoniul imaterial al Geoparcurilor Internaționale UNESCO”. Aceasta a reunit obiecte din 32 de geoparcuri europene cu scopul de a prezenta publicului geodiversitatea Europei și rolul său în definirea identității locale. Fiecare obiect expus are în spate o poveste care pornește de la perioada și modul de formare a rocilor, până la modul în care oamenii au reușit să le dea utilitate în viața de zi cu zi. Expoziția în ansamblu a spus de fapt povestea diversității geologice și culturale a Europei, și oferă o interpretare artistică a dialogului dintre Om și Pământ, în acest an în care întregul continent celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural. Conceptul expoziției îi aparține lui Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, iar designul a fost realizat împreună cu arhitecții Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache din București. Expoziția a fost organizată la inițiativa Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București și susținută de Rețeaua Eurepeană și cea Globală a Geoparcurilor. Este pentru prima dată când în cadrul celui mai important eveniment al Rețelei Globale a Geoparcurilor UNESCO a fost organizată o astfel de expoziție. Vizitatori din întreaga lume care i-au trecut pragul au fost ghidați de opt dintre ambasadorii pentru Geoparc care au contribuit inclusiv la amenajarea ei.
Pe parcursul Conferinței, cei opt ambasadori pentru Geoparc au avut posibilitatea să asiste la prezentări și să interacționeze cu participanții din întreaga lume, având parte de experiențe noi cu caracter educațional și cultural. Tinerii ambasadori s-au folosit de acest prilej pentru a-și promova grupul, unic la nivelul Rețelei Internaționale, activitățile, dar și proiectul Instagram intitulat #GGNyouth inițiat în colaborare cu Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada. Ei au organizat chiar și un Flashmob pentru a atrage atenția și pentru a-i invita pe toți participanții să îi încurajeze pe tinerii din geoparcurile lor să ia parte la acest proiect.
Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Universitatea din București au fost reprezentate și de echipa Geoparcului care a susținut prezentări tematice în cadrul Conferinței. Alexandru Andrășanu și Dan Horațiu Popa au susținut prezentări despre conceptul de geoprodus dezvoltat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour (proiect cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA)), iar Cristian Ciobanu a prezentat programele Voluntari pentru Geoparc și Ambasadorii Geoparcului. De asemenea, povestea mascotei Andi Andezit a fost făcută cunoscută la acest important eveniment de către doi dintre reprezentanții Asociației Drag de Hațeg, asociație parteneră a Geoparcului.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.