În zilele de 7 și 8 noiembrie 2024, Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) organizează două seminare cu tema „Evoluția genetică a oamenilor moderni”, susținute de cercetătorul Mircea Iliescu, de la Universitatea din Cambridge.
Evenimentele vor avea loc, în ambele zile, începând cu ora 16:00 în sala E104 din clădirea administrativă a Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București (Șoseaua Cotroceni 32, Sector 6, București).
Despre seminare
Revoluția genomică a intrat într-o nouă fază, odată cu descifrarea (aproape) completă a primului genom uman în anul 2003. Din acel moment, evoluția accelerată a metodelor de secvențiere a deschis numeroase oportunități pentru studiul geneticii umane. De exemplu, premiul Nobel pentru medicină în anul 2022 a fost decernat pentru paleogenomică: descifrarea genomului omului de Neanderthal.
Primul seminar va introduce concepte de baza de genetică evoluționistă, iar al doilea seminar va prezenta cercetări esențiale în domeniul geneticii populaționale umane care au dus la o mai bună înțelegere a evoluției oamenilor moderni în contextul adaptării la noi medii pe întreg globul. De asemenea, vor fi discutate adaptări genetice implicate în trăsături relevante din punct de vedere medical astăzi.
Despre conferențiar
Mircea Iliescu este doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea din Cambridge, UK. De-a lungul carierei a călătorit pe mai multe continente pentru a studia evoluția genetică a diferitelor populații de pe glob. În prezent conduce proiecte internaționale care reunesc cercetători din România, India și Marea Britanie pentru a înțelege originile și evoluția diversității în grupuri cu o istorie complexă cum ar fi minoritatea Romă sau populații din India. Scopul acestor studii este ca genetica să fie utilizată cu succes în medicina personalizată. El este în momentul de față profesor invitat la Institutul de Cercetare al Universității din București.
Mai multe detalii despre Mircea Iliescu pot fi accesate aici.