In memoriam acad. Dinu C. Giurescu

In memoriam acad. Dinu C. Giurescu

26 aprilie, 2018 in Actualitate, Știri

Universitatea din București anunță cu profund regret trecerea în neființă, la vârsta de 91 de ani, a academicianul Dinu C. Giurescu, reputat profesor și intelectual de înaltă ținută.
Descendent al unei familii de istorici, Dinu C. Giurescu a fost fiul lui Constantin C. Giurescu și nepotul lui Constantin Giurescu, toți trei ocupând de-a lungul timpului poziția de profesor al Universității din București. Prin urmare, existența lor se împletește de-a lungul unui secol cu cea a instituției pe care au slujit-o.
Formarea intelectuală a lui Dinu C. Giurescu s-a realizat la Colegiul „Sf. Sava“ din București și la Facultatea de Istorie din București, devenind licențiat în 1950 și doctor în anul 1968 al acestei instituții.
Activitatea profesională a debutat la Muzeul de Artă din București unde a fost muzeograf în perioada 1956-1964 la Secția de artă medievală și a continuat la Oficiul de Studii și Documentare al Ministerului de Externe ca cercetător al istoriei diplomației (1964-1968). Cariera didactică, pentru care Dinu C. Giurescu a dovedit reale calități confirmate de generațiile de cursanți pe care le-a păstorit, și-a început-o în 1968 la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din București, ca profesor titular al cursului de istoria civilizației europene (1968-1987). La Facultatea de Istorie a Universității din București, a fost profesor la Catedra de Istoria Românilor între 1990-1997, dar și conducător de doctorat și profesor consultant până în anul 2010. În anul universitar 2013-2014 profesorul Dinu C. Giurescu s-a reîntors la catedră, susținând în cadrul masterului de Istorie și politică militară, cursul „România în al Doilea Război Mondial”.
Colaborarea sa cu alte centre universitare s-a realizat între 1988-1990 în calitate de visiting profesor la William Paterson College, Wayne, New Jersey și la Texas A&M University, Statele Unite ale Americii. Din 1990 s-a numărat printre membrii corespondenți ai Academiei Române, iar din 2001, între membrii titulari, fiind ales în 2014 în funcția de vicepreședinte al acesteia. Deopotrivă, a fost președinte al Comisiei mixte de istorie româno-bulgare din cadrul Academiei Române. Pentru activitatea meritorie, Președinția României l-a decorat în anul 2000 cu Ordinul Național în grad de Cavaler. Specialist în istoria medievală, Dinu C. Giurescu și-a orientat cercetarea și asupra istoriei contemporane a României, a cărei profundă înțelegere i-a fost asigurată de participarea directă la evenimentele epocii.
Trupul neînsuflețit al academicianului și profesorului Dinu C. Giurescu a fost depus joi, 26 aprilie 2018, între orele 16:00-18:00, în Holul de Marmură al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12).
Începând cu ora 19:00, a fost depus la Biserica Italiană (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 28)
Ceremonia religioasa a avut loc vineri, 27 aprilie 2018, începând cu ora 11:00, iar înmormântarea a fost la Cimitirul Bellu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.