In memoriam acad. Dinu C. Giurescu

In memoriam acad. Dinu C. Giurescu


Universitatea din București anunță cu profund regret trecerea în neființă, la vârsta de 91 de ani, a academicianul Dinu C. Giurescu, reputat profesor și intelectual de înaltă ținută.
Descendent al unei familii de istorici, Dinu C. Giurescu a fost fiul lui Constantin C. Giurescu și nepotul lui Constantin Giurescu, toți trei ocupând de-a lungul timpului poziția de profesor al Universității din București. Prin urmare, existența lor se împletește de-a lungul unui secol cu cea a instituției pe care au slujit-o.
Formarea intelectuală a lui Dinu C. Giurescu s-a realizat la Colegiul „Sf. Sava“ din București și la Facultatea de Istorie din București, devenind licențiat în 1950 și doctor în anul 1968 al acestei instituții.
Activitatea profesională a debutat la Muzeul de Artă din București unde a fost muzeograf în perioada 1956-1964 la Secția de artă medievală și a continuat la Oficiul de Studii și Documentare al Ministerului de Externe ca cercetător al istoriei diplomației (1964-1968). Cariera didactică, pentru care Dinu C. Giurescu a dovedit reale calități confirmate de generațiile de cursanți pe care le-a păstorit, și-a început-o în 1968 la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din București, ca profesor titular al cursului de istoria civilizației europene (1968-1987). La Facultatea de Istorie a Universității din București, a fost profesor la Catedra de Istoria Românilor între 1990-1997, dar și conducător de doctorat și profesor consultant până în anul 2010. În anul universitar 2013-2014 profesorul Dinu C. Giurescu s-a reîntors la catedră, susținând în cadrul masterului de Istorie și politică militară, cursul „România în al Doilea Război Mondial”.
Colaborarea sa cu alte centre universitare s-a realizat între 1988-1990 în calitate de visiting profesor la William Paterson College, Wayne, New Jersey și la Texas A&M University, Statele Unite ale Americii. Din 1990 s-a numărat printre membrii corespondenți ai Academiei Române, iar din 2001, între membrii titulari, fiind ales în 2014 în funcția de vicepreședinte al acesteia. Deopotrivă, a fost președinte al Comisiei mixte de istorie româno-bulgare din cadrul Academiei Române. Pentru activitatea meritorie, Președinția României l-a decorat în anul 2000 cu Ordinul Național în grad de Cavaler. Specialist în istoria medievală, Dinu C. Giurescu și-a orientat cercetarea și asupra istoriei contemporane a României, a cărei profundă înțelegere i-a fost asigurată de participarea directă la evenimentele epocii.
Trupul neînsuflețit al academicianului și profesorului Dinu C. Giurescu a fost depus joi, 26 aprilie 2018, între orele 16:00-18:00, în Holul de Marmură al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12).
Începând cu ora 19:00, a fost depus la Biserica Italiană (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 28)
Ceremonia religioasa a avut loc vineri, 27 aprilie 2018, începând cu ora 11:00, iar înmormântarea a fost la Cimitirul Bellu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.