Universitatea din București anunță, cu profundă tristețe, trecerea în neființă a domnului prof. univ. dr. Mircea Babeș la data de 26 aprilie 2023.
Profesorul Mircea Babeș s-a născut la data de 13 decembrie 1941, în București. A urmat studiile liceale la Liceul ,,Dimitrie Cantemir”, iar apoi pe cele universitare la Facultatea de Istorie a Universității din București. În anul 1978 a susținut doctoratul în istorie la Universitatea din București, cu teza ,,Moldova centrală şi de nord în sec. II-I î.e.n.”.
A beneficiat de bursa Fundației ,,Alexander von Humboldt”, la Universitatea din Saarbrücken, Institut für Vor und Frühgeschichte, în perioadele 1971-1972, 1975, 1979-1980, unde revine în mai multe rânduri pentru documentare și după anul 1990. A obținut numeroase alte burse, stagii de documentare și călătorii de studii în Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Luxemburg, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia, Turcia, Ungaria, URSS.
În perioada 1964-2011, prof. univ. dr. Mircea Babeș a fost cercetător științific la Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan”, urcând toate treptele profesionale până la cercetător științific gradul I. Pasionat arheolog de teren, a fost un reputat specialist în cercetarea epocii fierului, arheologie funerară și istoria arheologiei.
De asemenea, a condus în multe rânduri practica arheologică a studenților Universității din București pe șantierele de la Poieneşti, Zimnicea sau Cârlomăneşti. Începând cu anul 1991, prof. univ. dr. Mircea Babeș a devenit conducător științific de doctorat la Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan” al Academiei Române și, din anul 1999, la Universitatea din București.
A fost invitat ca profesor asociat (perioada 1994-1996), iar apoi ca profesor titular (perioada 1996-2007), la Facultatea de Istorie a Universității din București, unde a susținut cursurile: Arheologie generală, Arheologie funerară, Arheologie militară, Cultura geto-dacică clasică, Istoria arheologiei în România și Schimbare culturală, difuziune și migrații în proto-istorie.
Președinte și, ulterior, președinte de onoare al Clubului Humboldt România, prof. univ. dr. Mircea Babeș a fost membru al Comisiei Naționale de Arheologie Germane, membru corespondent al Institutului de Arheologie al Academiei Bulgare și membru de onoare al Institutului de Arheologie din Iași. În 2009 a devenit membru de onoare al Institutului de Studii Sud-Est Europene.
În perioada 1991-2001 a fost membru în Consiliul permanent și, în perioada 2001-2006, membru în Comitetului Executiv al UISPP (Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques). De asemenea, a fost membru în colegiul de redacție al revistei ,,Studii și Cercetări de Istorie Veche”, în perioada 1972-2017, și redactor-șef, în perioada 1995-2009.
De asemenea, a participat la numeroase conferințe și congrese naționale și internaționale. A fost invitat să susțină conferințe la universitățile din Bochum, Berlin, Saarbrücken, Regensburg, München, Marburg/ Lahn, Klagenfurt, Belgrad, Chișinău, Viena, la Römisch-Germanisch Komission, la muzeele din Dresda, Halle, Schwerin, Potsdam și la Institutul de Arheologie din Sofia.
Prof. univ. dr. Mircea Babeș a avut o activitate publicistică prolifică. A redactat peste 150 de contribuții științifice valoroase, cărți și studii de specialitate. Printre acestea se numără: Das Gräberfeld von Les Jogasses, Bonn, anul 1974; Die Poieneşti-Lukaševka-Kultur. Ein Beitrag zur Kulturgeschichte im Raum östlich der Karpaten in den letzten Jahrhunderten vor Christi Geburt, Bonn, anul 1993; Cornelia-Magda Lazarovici, Mircea Babeș, Poienești – așezări preistorice. Bibliotheca Archaeologica Moldaviae XXII, Suceava, anul 2015; Mircea Babeș, Dorel Bondoc, Cătălin Nicolae, Necropola plană birituală de la nordul orașului Romula, Craiova, anul 2020; Mircea Babeș, Vasile Iarmulschi, Așezarea și necropola de tip Poienești-Lucașeuca de la Borosești. Biblioteca Tyragetia XXXII, Chișinău, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, anul 2020.
În anul 1976, a editat monumentalul volum Al. Odobescu, Opere, IV, Tezaurul de la Pietroasa, pentru care a primit premiul ,,Perpessicius” în anul 1976, acordat de Muzeul Literaturii Române și de revista Manuscriptum. În anul 1993, a primit premiul ,,Vasile Pârvan”, acordat de Academia Română pentru monografia Die Poienești-Lukaševka-Kultur.
,,Profesorul Mircea Babeș a fost un exemplar cercetător, riguros, un dascăl dăruit, generos cu studenții și discipolii săi. A fost în chip indiscutabil un mare profesionist dedicat cercetării arheologice și apărării patrimoniului cultural național. Mircea Babeș a marcat incontestabil arheologia românească a ultimei jumătăți de veac prin operă, necruțătorul său spirit critic, exemplara etică științifică și civică. Sit tibi terra levis, Magister!”, transmit colegii de la Facultatea de Istorie a UB.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!