Joi, 31 ianuarie, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează, în cadrul seriei Lunchtime Seminar, prelegerea Amending the Ottoman Capitulations: Venetian ‘imperial signs’ (nişan-ı hümayun) in the Seventeenth Century, susținută de Radu Dipratu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14.00, în Sala de Seminare a SSU–ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).
Capitulațiile (‘ahdname-i hümayun) au stat la baza relațiilor diplomatice și comerciale dintre Imperiul Otoman și Veneția. Analizând documentele emise între 1595-1641, o perioadă de pace relativ lungă între cele două state vecine, se poate constata că prevederile capitulațiilor au rămas neschimbate. Se pare că, de-a lungul secolului al XVII-lea, problemele curente nu mai erau adresate prin includerea unor noi articole în capitulațiile venețiene, ci prin emiterea unor documente complementare, numite „semne imperiale” (nişan-ı hümayun). Deoarece termenul nișan se referă la monograma sultanului (tuğra), prezentă pe aproape orice act de cancelarie, interpretările și clasificările oferite până acum acestor documente au fost nesatisfăcătoare. Abordând documente originale otomane și rapoarte diplomatice venețiene, voi aduce o serie de clarificări necesare privind „semnele imperiale”: Când și de ce au fost emise? Cum erau structurate? Ce probleme acopereau? Ipoteza pe care conferențiarul o propune este că „semnele imperiale” au fost, alături de capitulații, esențiale pentru stabilirea relațiilor de pace și comerț între Imperiul Otoman și Veneția, chiar și în secolul următor.
Radu Dipratu este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și bursier al Colegiului Noua Europă. A obținut titlul de doctor în 2017 la Universitatea din București, Facultatea de Istorie, cu o teză despre statutul catolicilor în capitulațiile otomane din secolul al XVII-lea.
Lunchtime seminar este seminarul de cercetare al Secțiunii de Științe Umaniste a ICUB, în cadrul căruia membrii și cercetătorii asociați își pot prezenta lucrările. Seminarul începe la ora 13:30 cu un prânz informal, iar de la ora 14:00 cercetătorul are la dispoziție o oră pentru a-și prezenta lucrarea, urmată de o oră de dezbateri. Scopul acestui seminar este acela de a pune la dispoziție un mediu colegial, interdisciplinar și competitiv, în care cercetătorii își pot testa ideile și perfecționa argumentele. Seminarul este deschis pentru membri ai Institutului și cercetători asociați, dar și pentru invitații acestora. Cei interesați să participe pot trimite un email la adresa humanities@icub.unibuc.ro.
Mai multe detalii despre Lunchime Seminar pot fi consultate aici.
