Joi, 21 februarie 2019, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează, în cadrul seriei Lunchtime Seminar, o masă rotundă cu tema Modality in Romanian. Problems of Syntax and Pragmatics. Evenimentul va avea loc începând cu ora 14:00, în Sala de Seminare a SSU–ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).
La masa rotundă vor participa asist. univ. dr. Adina Camelia Bleotu și lect. univ. dr. Alexandru Nicolae, câștigători ai granturilor ICUB pentru tineri cercetători din Universitatea din București. Discuția va fi moderată de prof. univ. dr. Alexandra Cornilescu.
În cadrul evenimentului, cei doi bursieri ICUB vor aborda categoria modalității din diverse unghiuri. Alexandru Nicolae va discuta despre morfosintaxa verbelor modale trebuie și poate, identificând proprietățile acestora și propunând o analiză uniformă (de tip raising) care să dea seama de comportamentul lor. Adina Camelia Bleotu se va axa pe adverbele modale sigur (că) și poate (că) din perspectivă semantică și pragmatică, prezentând date experimentale care arată stagiul de achiziție al acestora la copiii de 5 ani.
Prezentările vor fi urmate de o discuție legată de probleme metodologice întâlnite în decursul unei investigații de tip lingvistic. La eveniment sunt invitați atât specialiști în domeniu, cât și persoane interesate de cum se realizează un studiu lingvistic.
Adina Camelia Bleotu este asistent universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. A obținut titlul de Doctor în Lingvistică la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, cu teza “Towards a Theory of Denominal Verbs in English and Romanian”. Este interesată de teme precum verbele denominative, combinările, acordurile sau interacțiunea dintre formele modale și negație.
Alexandru Nicolae a obținut titlul de doctor în lingvistică teoretică comparată în 2013 la Universitatea din București, în cotutelă cu Universitatea din Cambridge. În prezent este lector în departamentul de lingvistică al Universității din București și cercetător al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române. Domeniul său de interes este reprezentat de structurile morfosintactice și dezvoltarea limbii române din perspectivă romantică diacronică și comparativă.
Lunchtime Seminar este seminarul de cercetare al Secțiunii de Științe Umaniste a ICUB, în cadrul căruia membrii și cercetătorii asociați își pot prezenta lucrările. Seminarul începe la ora 13:30 cu un prânz informal, iar de la ora 14:00 cercetătorul are la dispoziție o oră pentru a-și prezenta lucrarea, urmată de o oră de dezbateri. Scopul acestui seminar este acela de a pune la dispoziție un mediu colegial, interdisciplinar și competitiv în care cercetătorii își pot testa ideile și perfecționa argumentele. Seminarul este deschis pentru membri ai Institutului și cercetători asociați, dar și pentru invitații acestora. Cei interesați să participe pot trimite un email la adresa humanities@icub.unibuc.ro.
Mai multe detalii despre Lunchime Seminar pot fi consultate aici.
