Mircea Cărtărescu va primi distincția de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai”

Mircea Cărtărescu va primi distincția de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai”

08 octombrie, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

Joi, 11 octombrie 2018, scriitorul Mircea Cărtărescu, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Ceremonia va avea loc începând cu ora 11,00, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai”, iar laudatio va fi rostit de prof. univ. dr. Ioana Bican.
Important teoretician al postmodernismului, Mircea Cărtărescu s-a remarcat printr-un stil original de scriere și printr-o capacitate extraordinară de a se reinventa, trecând de la poezie la proză și critică literară și înapoi cu o ușurință extraordinară. Complexitatea operei sale l-a consacrat drept cel mai cunoscut scriitor român la nivel internațional.
Volumele sale au fost nominalizate în Franța pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincție acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer.
Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în București. Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (în 1980), este în prezent profesor în cadrul Facultății de Litere a UB. Este poet, prozator, eseist, critic literar și publicist. Cărțile sale au fost traduse în engleză, germană, italiană, franceză, suedeză, spaniolă, olandeză, polonă, portugheză, maghiară, ivrit, norvegiană, bulgară, slovenă, daneză, bască, rusă, greacă, turcă, croată, sârbă, catalană și au fost premiate cu numeroase distincții.
A publicat multe volume, între care amintim: Faruri, vitrine, fotografii (poeme), Cartea Românească, București, 1980; Poeme de amor, Cartea Românească, București, 1982; Totul (poeme), Cartea Românească, București, 1984; Visul (în edițiile următoare, Nostalgia), Cartea Românească, București, 1989; Humanitas, București, 1993; Levantul, Cartea Românească, București, 1990; Humanitas, București, 1998; Travesti, Humanitas, București, 1994; Dragostea (poeme), Humanitas, București, 1994; Orbitor. Aripa stângă, Humanitas, București, 1996; Dublu CD (poeme), Humanitas, București, 1998; Postmodernismul românesc (studiu critic), Humanitas, București, 1999; Orbitor. Corpul, Humanitas, București, 2002; Plurivers, Humanitas, București, 2003; Cincizeci de sonete (poeme), Brumar, Timișoara, 2003; De ce iubim femeile (povestiri și audiobook), Humanitas, București, 2004; Orbitor. Aripa dreaptă, Humanitas, București, 2007; Frumoasele străine, Humanitas, București, 2010; Peisaj după isterie, Humanitas, 2017; Știutorii. Trei povestiri din Orbitor, Humanitas, București, 2017.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.