În perioada 25-26 iulie 2022, în laboratoarele informatice ale Universității din București din cadrul Departamentului ID-IFR CREDIS a fost organizat Centrul Temporar de Testare (TC) în vederea desfășurării online a examenului de admitere pentru elevii ucraineni aflați temporar pe teritoriul României.
Astfel, dintr-un total de 23.000 de candidați la nivelul Uniunii Europene și 180.000 de candidați aflați pe teritoriul național al Ucrainei, 215 de elevii ucraineni aflați temporar pe teritoriul României au susținut examenul de admitere în laboratoarele Universității din București.
Testul Național Multidisciplinar (NMT) s-a desfășurat în două săli aflate în Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46: Auditorium 1 și Auditorium 2, în două schimburi pe zi, în intervalele orare 10:00-12.00 și 15:00-17:00.
Testarea a fost pusă la punct de partea ucraineană prin Centrul Ucrainean pentru Evaluarea Calității Educației, Universitatea din București (UB) fiind arondată Centrului de Testare Regional Donețk din Ucraina. Instruirea personalului UB implicat s-a făcut prin multiple materiale tipărite și multimedia, traininguri online și podcasturi.
Candidații, ghidați de către voluntarii ASLS
În zilele alocate testării online, candidații au fost direcționați către centrul de testare de către voluntarii ASLS. Infrastructura IT a fost asigurată de către Direcția ID-IFR CREDIS cu sprijinul Direcției IT&C a UB. Supravegherea candidaților și testarea online au fost făcute de către studenții și membrii Departamentului de Limbă Ucraineană din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB și voluntarii ucraineni. Managementul Centrului Temporar de Testare a fost asigurat de către doamna lect. univ. dr. Aliona Bivolaru, cadru didactic din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Departamentului de Limbă Ucraineană, în strânsă legătură cu Responsabilul IT din partea CREDIS, Mihaela Gheorghe. Întreaga acțiune a fost coordonată la nivelul UB de către conf. univ. dr. Mugur-Dan Zlotea, prorector responsabil pentru Studenți și Internaționalizare.
Candidații au fost însoțiți de familii emoționate ce au primit toate informațiile necesare și toate asigurările că examenul se dă în condiții de maximă siguranță, la nivelul UB fiind luate toate măsurile logistice ca întreaga acțiune să se desfășoare în condiții optime.
Surpriza celei de a doua zile a fost prezentarea la examen a 27 de elevi ai unui liceu militar din Ucraina, care au sosit în România la începutul lunii martie, însoțiți de un cadru didactic și de un ofițer din Armata Ucraineană. În România aceștia sunt găzduiți de către Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.
Elevii, care provin din mai multe zone din țara vecină, inclusiv Donbas, și-au continua studiile, în format online, cu profesori din Ucraina.
„Dorim pe această cale să mulțumim părții ucrainene pentru oportunitatea oferită de a fi parte din această nouă experiență de învățare și colaborare transfrontalieră din domeniul atât de drag nouă, EDUCAȚIA. Succes! УСПІХ!”, este mesajul transmis către elevii ucraineni.