Miercuri, 5 iulie 2023, Platforma ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), în colaborare cu Muzeul Municipiului București (MMB), organizează conferința Geophysical Prospecting in Archaeology, susținută de prof. univ. dr. Wolfgang Rabbel, cadru didactic la Universitatea din Kiel (Germania).
Evenimentul, parte a seriei ArchaeoSciences Seminars, va avea loc fizic, începând cu ora 11:00, în Sala de Conferințe de la parter a Muzeului „George Severeanu” din București (Strada Henri Coandă, nr. 26, sector 1).
Invitatul, Wolfgang Rabbel, este profesor titular de geofizică la Universitatea Kiel și liderul echipei de geofizică a acesteia. Cercetarea echipei coordinate de profesorul Rabbel se concentrează în prezent pe dezvoltarea metodelor de prospectare pentru subteranul aproape de suprafață, cu accent pe obiective arheologice și geoarheologice, cercetarea apelor subterane și a rezervoarele de energie.
Profesorul Rabbel este autorul sau coautorul principal al mai multor monografii, volume co-editate, studii, rapoarte și articole.
Prelegerea va oferi mai întâi o privire de ansamblu asupra metodelor de prospectare geofizică utilizate în arheologie. Studiile de caz vor fi apoi folosite pentru a explica potențialele aplicații pentru investigarea structurilor din așezări sau pentru a reconstrui peisajele arhaice. În cadrul acesteia, se vor da exemple pentru situațiile în care metodele aplicate în mod convențional eșuează și se vor prezenta tehnici complemenate care pot ajuta în aceste cazuri. Un studiu de caz dinstinct va viza investigațiile seismice.
Profilul academic integral al prof. univ. dr. Wolfgang Rabbel poate fi consultat aici.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.