În perioada 12 martie – 28 mai 2025, Facultatea de Geografie a Universității din București invită elevii de liceu atât din Capitală, cât și din alte orașe ale țării, să participe la programul „Săptămâna Verde”.
Un grup de cadre didactice ale facultății a realizat un proiect de sprijin pentru mediul preuniversitar care constă în organizarea unor prelegeri, ateliere și dezbateri cu subiecte asociate obiectivelor propuse de Ministerul Educației.
Astfel, în perioada 12 martie – 28 mai 2025, întâlnirile vor avea loc miercurea dimineața, între orele 10:00 – 11:00, în format hibrid, atât online, cât și fizic, la sediul Facultății de Geografie a UB (Bulevardul Nicolae Bălcescu, Sectorul 1, București). Durata aproximativă a fiecărei activități este de 45-50 de minute.
Înscrierea în program se realizează online
În cadrul acestui program, vor avea loc o suită de prelegeri și ateliere pentru elevii de liceu și gimnaziu cu subiecte recomandate în Metodologia MEN pentru implementare programului „Săptămâna Verde”.
Profesorii interesați de participarea fizică sau online a elevilor lor la aceste evenimente trebuie să transmită un e-mail la adresa: secretariat@geo.unibuc.ro în care să precizeze data și titlul prelegerii/atelierului la care doresc să participe, numărul de elevi, grupa de vârstă, participarea fizică sau online.
Toate înscrierile se vor face cu cel puțin 48 de ore înainte de eveniment, iar pentru prezența fizică vor fi acceptate grupurile în limita locurilor disponibile în amfiteatrul Simion Mehedinți al Facultății de Geografie – echipat cu dispozitive susținute în proiectul EDIS și în ordinea transmiterii cererilor pe adresa de mail sus-menționată.
Calendarul și programul pentru „Săptămâna Verde” organizată de Facultatea de Geografie a UB poate fi accesat aici, iar link-urile pentru întâlnirile care vor avea loc în cadrul proiectului pot fi accesate aici.
Prima ediție a „Săptămânii Verzi”, un real succes
Pentru anul universitar 2022-2023, organizarea programului „Săptămâna Verde” a fost inițiată de Facultatea de Geografie a UB ca răspuns a unei nevoi venite din partea colegilor din mediul preuniversitar.
„Între 1 martie și 31 mai 2023 am organizat în format hibrid 12 prelegeri cu teme recomandate de Metodologia anexă a O.M. 3629/02.02.2023 și în acord cu expertiza cadrelor didactice din facultate. Ne-am bucurat de un real succes”, au punctat organizatorii.
În cifre programul de anul trecut a însemnat: 12 prelegeri susținute în format hibrid, 11 cadre didactice universitare din Departamentele de Geografie Regională și Mediu, respectiv Meteorologie și Hidrologie ale Facultății de Geografie, câteva zeci de voluntari din Asociația Studenților Geografi, 216 licee și chiar școli gimnaziale înscrise din București și 27 de județe ale țării (Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj, Timiș, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Bistrița-Năsăud, Baia Mare, Satu Mare, Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Constanța, Tulcea, Ilfov, Călărași, Giurgiu), 221 de cadre didactice din mediul preuniversitar care au înscris și însoțit copii, peste 7100 de elevi participanți din care aproape 3.000 prezenți fizic în amfiteatrele Facultății de Geografie.