Patru arabiști de la Universitatea din București la cea de-a 13-a ediție a Conferinței Asociației Internaționale de Dialectologie Arabă

Patru arabiști de la Universitatea din București la cea de-a 13-a ediție a Conferinței Asociației Internaționale de Dialectologie Arabă

26 iunie, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

În perioada 10-13 iunie 2019 s-au desfășurat, la Universitatea de Stat Georgi Tsereteli din Kutaisi, Georgia, lucrările celei de-a 13-a conferințe a Asociației Internaționale de Dialectologie Arabă (AIDA).

La lucrările conferinței AIDA de la Kutaisi au participat patru arabiști de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Prof. univ. dr. habil. George Grigore a susținut în cadrul conferinței lucrarea Appreciative modality in Baghdadi Arabic, prof. univ. dr. Andrei Avram, From Interdental Fricatives to Stops in Maltese. The Case of Lexical Diffusion, dr. Gabriel Bițună, lucrarea The grammaticalisation of Pre-verbal Particles in Siirti Arabic și drd. Florentina Laurența Pîrlog, lucrarea Arabic Varieties in Nasser’s Political Speeches.

Președintele Asociației Internaționale de Dialectologie Arabă este prof. univ. dr. habil. George Grigore, coordonatorul Departamentului de Limbă și Literatură Arabă și directorul Centrului de Studii Arabe al Universității din București. George Grigore a fost ales președinte de către membrii AIDA întruniți la București în luna mai 2015, având în vedere prestigiul de care se bucură datorat  cercetărilor sale privitoarea la dialectele arabe mesopotamiene, cu precădere cele vorbite în Mardin și Siirt (Turcia), Bagdad (Irak) și Khoramshahar (Iran).

AIDA (Association Internationale de Dialectologie Arabe) a fost fondată în 1992, la Paris, la inițiativa unui grup de arabiști prestigioși – David Cohen, Dominique Caubet, Jérôme Lentin din cadrul INALCO – cu scopul de a încuraja și promova studierea dialectelor arabe. Încă de la fondare, AIDA a devenit principalul promotor al dialectologiei arabe care adună laolaltă peste 300 de specialiști din întreaga lume – cu precădere, universități europene, arabe și americane – care sunt preocupați de studiile de dialectologie arabă sub diverse aspecte: fonetică, fonologie, morfologie, sintaxă, împrumuturi, alternanță de cod, lexicologie, studii comparative, diacronice și sincronice, sociolingvistică, predarea dialectelor arabe în universități etc.

Mai multe detalii despre programul celei de-a 13-a ediții a Conferinței Internaționale AIDA pot fi consultate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.