Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București a organizat, în perioada 27-31 ianuarie 2025, programul de formare „Pedagogical strategies for ICT in educational contexts”, dedicat membrilor comunităților academice din Egipt, Iordania și Palestina. Timp de cinci zile, 17 cadre didactice universitare au testat și explorat strategii pedagogice inovative prin utilizarea tehnologiilor educaționale.
Universitatea din București a fost reprezentată de prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al UB, reprezentant UB în Steering Committe și Consiliul Educațional CIVIS, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, și conf. univ. dr. Firuța Tacea, directorul Departamentului de Pedagogie al Facultății de Psihologie și Științele Educației a UB.
Întreaga activitate a fost organizată și coordonată de lect. univ. dr. Anișoara Dumitrache, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Coordonator al Laboratoarelor de Pedagogii Inovative în cadrul proiectului EDIS-UB.
Scopul acestui program a fost de a sublinia importanța colaborării internaționale și a integrării tehnologiilor digitale în educație, evidențiind astfel rolul workshop-ului în dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul superior.
Prezentarea susținută de drd. Alexandru Carțiș, coordonator al Unității CIVIS pentru Educație la Universitatea din București și Raluca Amza, a oferit informații relevante despre Alianța CIVIS și a subliniat oportunitățile de colaborare internațională și beneficiile apartenenței la această alianță universitară.
Programul workshopului a fost structurat astfel încât să ofere participanților o perspectivă amplă asupra metodelor de integrare a tehnologiilor digitale în educație, îmbinând sesiuni teoretice și practice, vizite de studiu și schimburi de bune practici. În programul sesiunii de formare s-au regăsit teme importante pentru integrarea tehnologiei în educație, printre care teoria inteligențelor multiple, care evidențiază diversificarea strategiilor didactice pentru a răspunde nevoilor diferite ale elevilor, designul instrucțional online, accentuându-se importanța construirii unor experiențe de învățare eficiente în medii digitale, dezvoltarea gândirii computaționale în educația timpurie, cu exemple de aplicare pentru preșcolari și elevii din ciclul primar.
Sesiunile interactive și atelierele practice s-au desfășurat în Laboratorul de Pedagogii Inovative – EDIS UB, fiind dedicate utilizării realității augmentate și virtuale în educație, demonstrând modalități prin care aceste tehnologii pot îmbunătăți învățarea experiențială.
Participanții au avut ocazia să viziteze Școala Gimnazială nr. 1 „Prof. Ioan Vișoiu” din Chitila, Ilfov, pentru a observa aplicarea tehnologiilor educaționale în practică și impactul acestora asupra procesului didactic. În completarea experienței lor, aceștia au vizitat Muzeul Universității din București, descoperind unde au putut afla detalii despre istoria fondatorilor și evoluția vieții academice de-a lungul timpului.
Workshopul a subliniat angajamentul Universității din București în promovarea inovației educaționale și colaborării internaționale, oferind cadrelor didactice oportunități valoroase de dezvoltare profesională și schimb de experiență.
Programul de formare face parte dintr-o serie de activități derulate în cadrul proiectului ICT4EDU – „Enhancing ICT Competencies of Early Childhood Educators at HEIs in MENA Countries” , al cărui director este prof. univ. dr. Anca Nedelcu.
Implicarea și deschiderea tuturor persoanelor implicate au fost esențiale pentru realizarea unei experiențe valoroase de învățare și schimb de bune practici.