Precizări ale purtătorului de cuvânt al Universității din București (UB), Bogdan Oprea, cu privire la un mesaj publicat online vineri, 21 iunie 2024, de domnul europarlamentar Nicu Ștefănuță

Precizări ale purtătorului de cuvânt al Universității din București (UB), Bogdan Oprea, cu privire la un mesaj publicat online vineri, 21 iunie 2024, de domnul europarlamentar Nicu Ștefănuță

Purtătorul de cuvânt al Universității din București (UB), Bogdan Oprea, face următoarele precizări cu privire la un mesaj publicat online vineri, 21 iunie 2024, de domnul europarlamentar Nicu Ștefănuță:

(1) Universitatea din București își păstrează caracterul apolitic și de independență față de orice poziționare politică și ideologică, așa cum este prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, Art. 4, lit. p), precum și în Carta Universității din București, la Art. 3, alin. (1), lit. m). UB respinge orice încercare a unor actori politici, statali și nestatali, de constituire a unor rețele, mișcări, platforme și partide politice în spațiul său academic, în conformitate cu legislația mai sus menționată, și consideră că aceste fapte contravin grav valorilor democratice ale statului român și ale Uniunii Europene. În acest sens, în contextul de față, Universitatea din București se vede nevoită să facă public faptul că, în perioada de precampanie electorală pentru alegerea membrilor României în Parlamentul European din iunie 2024, UB a fost nevoită, în mai multe rânduri, să îndepărteze din spațiile sale (Campusul „Grozăvești” și Campusul „Panduri” din București) grupuri de persoane care colectau semnături pentru susținerea candidaturii domnului Nicu Ștefănuță pentru a reprezenta România în Parlamentul European.

(2) Afirmația domnului europarlamentar Nicu Ștefănuță conform căreia printre doleanțele studenților s-ar afla subiecte care ar putea avea legătură cu activitatea Universității din București este complet falsă și de natură manipulatorie. În realitate, în sesizările primite de UB, protestatarii au solicitat, în mod insistent, ca principală acțiune, să condamne un conflict militar între două state și să emită poziționări politice și ideologice, lucru care este ilegal. Menționăm, de asemenea, că domnul europarlamentar Nicu Ștefănuță, ca membru, în prezent, al Parlamentului European, este în fapt cel care poate lua atitudine în susținerea și promovarea cauzei pentru care militează protestatarii, atât pe lângă autoritățile românești, cât și pe lângă cele ale Uniunii Europene și ale statelor implicate sau neimplicate în acest conflict.

(3) Afirmația domnului europarlamentar Nicu Ștefănuță conform căreia protestul era unul „liniștit, calm și decent” este, de asemenea, complet falsă și de natură manipulatorie. Protestul pașnic inițial, care a fost tolerat de Universitatea din București începând cu data de 20 mai 2024, a devenit, în ultimele zile, un adevărat act de vandalism și anarhie. Printre altele, UB a primit mai multe sesizări din partea studenților și cadrelor didactice ale UB, inclusiv o solicitare oficială din partea unui student care susține că a fost agresat de protestatari și că a fost insultat și jignit, inclusiv prin adresarea unor mesaje antisemite. Totodată, în aceste ultime zile au fost vandalizate mai multe spații interioare ale facultăților și exterioare din campus, au fost vandalizate două monumente istorice, Capela Ortodoxă „Elisabeta Doamna” (înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București, cod LMI B-II-m-A-19323) și Monumentul Anei Davila (înscris în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2337, cod LMI B-III-m-B-20019). Pe acestea, printre altele, au fost afișate drapele palestiniene și baticuri bărbătești musulmane (keffiyeh), au fost lipite mesaje, postere și alte materiale, inclusiv de natură să afecteze integritatea monumentelor istorice de patrimoniu național. Totodată, au fost vandalizate toaletele de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, inclusiv prin inscripționarea cu mesaje anarhiste celebre, precum „A+C+A+B” („All Cops Are Bastards”) și „NO MASTERS & NO GODS”.  Pe treptele de la intrarea în Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost înscris mesajul „Ne educăm pe morminte”. Totodată, cu încălcarea legislației specifice în vigoare, au fost arborate drapele naționale străine, au fost lipite afișe și instalate pancarte pe mai multe clădiri, pe copaci, pe garduri, pe alei, pe indicatoarele de orientare în campus și au fost puse pliante pe mașinile din curtea universității. De asemenea, protestatarii nu respectă norme minime de curățenie, așa cum sunt ele prevăzute în regulamentele interne ale UB. Toate cele de mai sus pot fi fapte încadrate, fără a se limita, la prevederile Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și adăugirile ulterioare, Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și adăugirile ulterioare, și ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, cu modificările și adăugirile ulterioare. Spre buna informare a domnului europarlamentar Nicu Ștefănuță, dar și a opiniei publice, transmitem, la acest link, o galerie foto care ilustrează aceste acțiuni ale protestului pe care dumnealui îl califică public drept „liniștit, calm și decent”.

(4) Comunitatea „Solidaritate România – Palestina”, care organizează, inclusiv din punct de vedere logistic, ocuparea spațiului din patrimoniul UB din Șoseaua Panduri, Sectorul 5 din București, nu are nicio legătură cu Universitatea din București, deși are revendicări de natură politică și ideologică la adresa universității. Chiar dacă la protest participă și câțiva studenți de-ai noștri, pe lângă persoane din afara instituției, Universitatea din București consideră că acesta nu este reprezentativ pentru studenții UB în contextul în care, la mai bine de patru săptămâni de la ocuparea spațiului UB (din 20 mai 2024), niciuna dintre asociațiile studențești și niciunul dintre studenții cu rol de reprezentare, conform legislației în vigoare, în rândul structurilor de conducere ale UB (Consiliul de Administrație și, respectiv, Senat) nu s-au alăturat acestei inițiative.

(5) Cu privire la afirmația domnului europarlamentar Nicu Ștefănuță conform căreia „Niciun student nu trebuie să își ia bătaie în România pentru un drept câștigat cu sânge la Revoluție”, menționăm că Universitatea din București a tolerat acest protest în spațiul său, oferind protestatarilor acces la toalete, la prize, la servicii de pază etc pe întreaga perioadă în care s-a desfășurat pașnic. Universitatea din București este însă obligată să ia atitudine în momentul în care protestatarii, persoane din exterior, dar și studenți ai săi, s-au dedat la acte de vandalism și anarhie și deranjarea liniștii publice.

Universitatea din București are  obligația legală de a proteja patrimoniul său istoric material și imaterial, inclusiv și fără a se limita la monumentele din patrimoniul istoric național menționate. În acest sens, UB a fost obligată să solicite sprijin, până la această dată de două rânduri, din partea forțelor de ordine publică legal responsabile și nu a intervenit în niciun fel prin mijloace proprii. Universitatea din București își exercită obligația legală de a asigura un climat care să pună în centru siguranța studenților săi și care să permită buna desfășurare a activităților didactice și conexe actului didactic, dar și păstrarea în cele mai bune condiții a patrimoniului material și imaterial al universității, dar și al statului român. În afară de agresiunea fizică manifestată de protestatari împotriva unui student care a fost semnalată conducerii UB într-o sesizare oficială chiar de către studentul în cauză, până la această oră, UB nu are cunoștință despre niciun act de violență fizică comis în spațiul sau în apropierea spațiului ocupat de protestatari.

Universitatea din București îi solicită domnului europarlamentar Nicu Ștefănuță, dar și oricărei alte persoane care are cunoștință despre asemenea fapte de violență, să sesizeze de îndată organele competente. Altfel, o astfel de afirmație nu poate rămâne decât una de natură manipulatorie, menită să înșele buna credință a opiniei publice.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services