Prelegerea “Between the Hammer and the Cross: Konungs skuggsjá and other literary sources of state building in medieval Scandinavia” la Cercul de Studii Scandinave al UB

Prelegerea “Between the Hammer and the Cross: Konungs skuggsjá and other literary sources of state building in medieval Scandinavia” la Cercul de Studii Scandinave al UB

05 decembrie, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

Marți, 11 decembrie 2018, Cercul de Studii Scandinave al Universității din București a organizat prelegerea “Between the Hammer and the Cross: Konungs skuggsjá and other literary sources of state building in medieval Scandinavia”, susținută de dr. Costel Coroban. Evenimentul a fost ultimul din seria care marchează 50 de ani de studii de limba suedeză în România și a avut loc începând cu ora 12:00 în Sala 81 a Universității „Nicolae Titulescu” din București (Calea Văcărești, nr. 185).
Prelegerea s-a adresat tuturor celor interesați de civilizația scandinavă, mai ales de fenomenul viking, și a constat într-o punere în evidență a dihotomiei păgânism-creștinism în Scandinavia Evului Mediu, dezvoltat prin prisma unei abordări comparative între surse literare precum Konungs skuggsjá (Oglinda regelui), Saga regelui Sverrir, Saga regelui Olaf Trygvasson și chiar Edda. În ceea ce privește efortul de construire a statului medieval centralizat, contrastarea acestor surse literare ne permite să observăm, printre altele, cum rolul Norocului în luptă și a puterii monarhului de a atrage prieteni este înlocuit în timp cu o calitate nouă: harul lui Dumnezeu, grația divină. Totodată, recompensele primite de regele nordic creștin nu sosesc întotdeauna imediat. Dacă în saga eponimă, Regele Sverrir se putea ruga și imediat obține, de pildă, ca ceața să fie ridicată de deasupra vaselor sale într-o luptă navală, în Konungs skuggsjá, pietatea și smerenia față de Divinitate sunt recompensate cu înțelepciunea divină, care priește monarhului prin aducerea păcii și prosperității în regat, subliniind astfel efortul politic general de construire a unei monarhii scandinave după modelul creștin din Europa.
Costel Coroban este asistent universitar in cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța. Pe lângă un doctorat în Filologie, în 2017, acesta a obținut și un doctorat în Istorie cu teza “Ideology and Power in Norway and Iceland 1150-1250”, sub conducerea prof. univ. dr. hab. Silviu Miloiu din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște și sub îndrumarea prof. dr. Jón Viðar Sigurðsson de la Universitatea din Oslo. În decembrie 2018, cartea bazată pe teza de doctorat în Istorie (publicată la Cambridge Scholars Publishing, a fost desemnată pentru premiere în cadrul Galei celei de-a IV-a ediții a Premiilor Matei Brâncoveanu, autorul fiind și laureat al Premiilor Academiei Române (2014).

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.