Joi, 29 noiembrie 2018, Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București organizează prelegerea ‘To Whom Do You Belong, Boy!?’ Memory and Narration, or The Patronymic Complex in The Works of Marin Preda, susținută de prof. univ. dr. Ovidiu Verdeş. Prelegerea face parte din seria de evenimente din cadrul seminarului Memory: From Brains to Narratives, coordonat de dr. Lorena Anton, membru asociat al SSU și are loc la fiecare două săptămâni, în Sala de Seminare a SSU-ICUB (Str. Dimitrie Brândză, nr. 1).
Conferința discută într-o manieră aplicată raporturile dintre narațiune, memorie și identitate personală, pornind de la două texte ale lui Marin Preda: povestirea Colina, inclusă în volumul său de debut, și un fragment din autobiografia Viața ca o pradă. Ambele texte gravitează în jurul unui bizar „act ratat” care are ca obiect patronimul personajului central, respectiv al autorului. Absența acestuia este cu atât mai semnificativă cu cât, conform teoriei lui Ph. Lejeune, numele propriu este cel mai important „semnal” de care dispune o autobiografie scrisă pentru a ne asigura că mărturia pe care o citim aparține unei „persoane reale”. Raportând acest fapt la datele cunoscute ale vieții lui Preda, prelegerea va formula ipoteza unui „complex” care a fost extrem de productiv în geneza operei sale.
Ovidiu Verdeş este profesor universitar de teoria literaturii la Facultatea de Litere a Universității din București, autor al volumelor: Metafora – un concept deschis (2004), Metaforă și metafizică: Nietzsche, Heidegger, Blaga, Derrida (2005; lucrare distinsă cu premiul ALGCR) și Teorie literară contemporană. Teme, autori, abordări (2008). A publicat numeroase articole, eseuri și cronici literare în diferite volume colective și în reviste precum Euresis, Cuvântul, Dilema, Observator cultural și România literară. Este, de asemenea, scriitor; autor al romanului Muzici și faze ( 2000), distins cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. În ultimii ani a devenit preocupat de problematica autobiografiei în context postcomunist. Diverse proiecte de cercetare ale sale pe această temă au fost recompensate cu o bursă New Europe College (1995-1996) și cu două burse postdoctorale Andrew W. Mellon la Institute for Advanced Studies in the Humanities din Edinburgh, Marea Britanie (2008), și Netherlands Institute for Advanced Studies din Wassenaar (2012).
Mai multe detalii despre prelegerea “To Whom Do You Belong, Boy!?’ Memory and Narration, or The Patronymic Complex in The Works of Marin Preda” sunt disponibile aici.
