Prelegerea “Vagueness, tolerance and paradox. A second-order reading of the Sorites”, susținută de Marian Calborean în cadrul Seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică

Prelegerea “Vagueness, tolerance and paradox. A second-order reading of the Sorites”, susținută de Marian Calborean în cadrul Seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică

11 martie, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

Miercuri 13 martie 2019, Marian Calborean, doctorand al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București va susține prelegerea Vagueness, tolerance and paradox. A second-order reading of the Sorites. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul „Titu Maiorescu” al Facultății de Filosofie (Splaiul Independenței, nr. 204).
Prelegerea va aborda paradoxul soriţilor, studiat de obicei ca aparţinând logicii propoziţionale, la care se adaugă o variantă de inducţie matematică. Ambele variante se bazează pe premise minore arbitrare şi pe un număr arbitrar de paşi soritici. Pe de altă parte, după cum arată Smith (2004) şi alţii, predicatele vagi se supun unui principiu general al toleranţei.
În cadrul evenimentului, Marian Calborean va demonstra că formularea corectă a acestui principiu leagă vaguitatea predicatelor de paradoxul soriţilor: „Diferenţele mari sunt compatibile cu tratarea disparată a unui predicat de complementul său, în timp ce diferenţele mici sunt incompatibile cu o astfel de tratare”. Caracterul paradoxal al acestui enunţ poate fi exprimat în logica de ordinul doi, printr-un argument cu trei caracteristici principale. Mai întâi, el nu conţine niciun parametru arbitrar. Apoi, argumentul poate fi utilizat pentru generarea unui paradox clasic al soriţilor prin înlocuirea adecvată a premisei de ordinul doi cu premise arbitrare plauzibile. În al treilea rând, el este în mod necesar de ordinul doi, adică divizibilitatea diferenţei mari prin diferenţă mică este echivalentă cu existenţa închiderii tranzitive a diferenţei mici, acesta neputând fi exprimat în logica de ordinul întâi.
 Seminarul de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică are loc săptămânal, în fiecare miercuri, de la ora 18, la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Acest seminar dorește să fie un cadru prielnic în care cercetători (masteranzi, doctoranzi, profesori, cercetători) în domeniul filosofiei pot aduce în atenția comunității științifice rezultatele (parțiale sau finale) cercetărilor lor. Mai multe detalii cu privire la Seminar pot fi obținute la adresele de mail dana.jalobeanu@filosofie.unibuc.ro și paulapompilia@yahoo.com.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.