Prin facultățile de Fizică și Geologie și Geofizică, Universitatea din București face parte, începând cu anul 2021, din Consorțiul pentru Infrastructura Europeană de Cercetare destinată Sistemului European de Observare a Plăcilor tectonice (EPOS ERIC).
România s-a alăturat Consorțiului EPOS ERIC ca membru oficial în decembrie 2020, în cadrul celei de-a VIII-a reuniuni a Adunării Generale a EPOS ERIC. Participarea României la EPOS-ERIC în calitate de membru oficial a fost coordonată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Alături de INFP, au mai participat șase entități de cercetare din România, incluzând și Universitatea din București.
În cadrul reuniunii din 15-16 decembrie 2020, Universitatea din București a participat la trei Servicii Centrale Tematice (TCS – Thematic Core Servicies): TCS Multi-Scale Laboratories prin Laboratorul de Paleomagnetism (Facultatea de Fizică) coordonat de prof. univ. dr. Cristian Panaiotu; TCS Anthropogenic Hazard prin laboratorul de Date geofizice și geologice (Facultatea de Geologie și Geofizică, coordonat de lect. univ. dr. Florina Țuluca; TCS Geological Information & Modeling prin laboratorul de Modele geologice (Facultatea de Geologie și Geofizică, coordonat de lect. univ. dr. Ioan Munteanu.
EPOS (The European Plate Observing System) este o rețea europeană de cercetare (ERIC) distribuită care are ca scop integrarea modului de utilizare a datelor și a facilităților de cercetare în domeniului studiului interiorului Pământului la nivel european. Cercetările legate de interiorul Pământului investighează structura internă și dinamica planetei, studiind procese fizice și chimice care acoperă o mare varietate de scări de timp și spațiale, de la milisecunde la miliarde de ani și de la nanometri la mii de kilometri.
Mai multe informații despre EPOS-ERIC pot fi consultate aici. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii privind participarea României la EPOS-ERIC accesând acest link.