„Princeton-Bucharest Seminar in Early Modern Philosophy”, eveniment de tradiție rezultat al unei colaborări de aproape două decenii între profesori, cercetători și studenți ai Universității din București și ai Universității Princeton, continuă seria de întâlniri săptâmânale în format online.
Înființat în 2001 de Dana Jalobeanu și Vlad Alexandrescu, de la Universitatea din București, împreună cu Daniel Garber, de la Universitatea Princeton, evenimentul „Princeton-Bucharest Seminar in Early Modern Philosophy” se desfășura în fiecare vară, timp de una-două săptămâni, în localitatea Bran.
Ca urmare a contextului pandemic actual, organizatorii au fost nevoiți să mute evenimentul în mediul online. Prima întâlnire online a seminarului, desfășurată în luna mai 2020, a avut ca temă „How Physics Flew the Philosophers’ Nest”, o conferință în care prof. univ. dr. Katherine Brading, de la Universitatea Duke, și prof. univ. dr. Marius Stan, de la Colegiul Boston, au provocat participanții la o discuție privind modul în care, de-a lungul istoriei, filosofia și fizica au devenit două discipline distincte.
Alți conferențiari care au ținut prelegeri online în intervalul mai-septembrie 2020 sunt: prof. univ. dr. Carla Rita Palmerino, de la Universitatea Radboud din Olanda, prof. univ. dr. Scott Mandelbrote, de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie, și prof. univ. dr. Justin Smith, de la Universitatea Paris Diderot (Paris VII). Ultima întâlnire, în care a fost abordată tema „Problems in the History of Materialism”, i-a avut drept invitați pe profesorii Charles T. Wolfe și Omar Del Nonno de la de Universitatea Ca’Foscari din Italia.
Următorul conferențiar va fi, în 22 septembrie 2020, Enrico Pasini, de la Universitatea din Torino / ILIESI), care va susține prelegerea “Philosophical Poetry in the Early Modern Period”, iar în 29 septembrie 2020 va avea loc un panel pe tema „Early Modern Wonder”, cu mai mulți invitați.
Întâlnirile se desfășoară în fiecare marți, începând cu ora 20:00, exclusiv online, pe platforma Zoom și vor fi preluate în direct pe canalul de YouTube dedicat seminarului. Persoanele interesate sunt rugate să trimită un mail la adresa princetonbucharestseminar@gmail.com pentru a primi link de acces la conferințe.
Programul integral și temele de discuție ale tuturor întâlnirilor programate, precum și alte detalii organizatorice pot fi consultate aici.
Mai multe detalii privind proiectul „Princeton-Bucharest Seminar in Early Modern Philosophy” pot fi consultate aici.