Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, Doctor Honoris Causa al Universității din București


Universitatea din București a acordat miercuri, 2 mai 2018, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Prin această distincție, profesorul Jean-Marie Lehn a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
Laureat al Premiului Nobel în anul 1987 pentru lucrarea sa privind criptanzii, Lehn este unul dintre cei mai mari chimiști ai tuturor timpurilor, actualmente cadru didactic la Universitatea din Strasbourg. Prin cercetările sale privind criptanzii, Jean-Marie Lehn a creat chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire a oamenilor de știință.
În Laudatio Domini, academicianul Marius Andruh, cadru didactic la Facultatea de Chimie a Universității din București a prezentat impresionanta „producție științifică a profesorului Lehn, reprezentată de aproximativ 1.000 de articole științifice și de 3 cărți. În egală măsură, profesorul Lehn a creat și o școală de cercetare extrem de puternică, elevii săi fiind nume importante în Chimia contemporană. Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2016, a fost doctorand al profesorului Lehn. În laboratoarele sale s-au format câțiva cercetători români, care își desfășoară acum activitatea fie în țară, fie în străinătate. Doi dintre ei provin de la Universitatea din București iar unul, Augustin Mădălan, este acum conferențiar la Departamentul de Chimie Anorganică”.
Președintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Marie Lehn în semn de recunoaștere pentru activitatea remarcabilă în domeniul chimiei supramoleculare și în promovarea acesteia, apreciind faptul că „în viziunea modernă a profesorului Jean-Marie Lehn, chimia este, în același timp, un arhitect, un sociolog, un biolog, un astrofizician, un psiholog și un IT-ist care lucrează împreună”.
În discursul său de mulțumire, profesorul Jean-Marie Lehn a remarcat faptul că „știința materiei și a transformării ei, chimia, ne oferă noi expresii ale organizării lumii, dar ne ajută să ne formăm și o gândire logică, o privire de ansamblu asupra existenței”. De asemenea, profesorul Lehn a accentuat faptul că „cercetătorii au, față de societate și de întreaga lume, responsabilitatea de a spune, înainte de toate, adevărul”, mai ales pentru că procesele de dezvoltare ale științei, al căror principal rol este de a combate iraționalul, sunt ireversibile. Profesorul și-a continuat discursul accentuând importanța depășirii barierelor și mulțumind cercetătorilor români cu care a colaborat de-a lungul carierei sale, dar și Senatului Universității din București, pentru primirea titlului onorific de Doctor Honoris Causa, remarcând faptul că este  „o onoare și o plăcere să devin membru al unei Universități atât de prestigioase din România”.
De asemenea, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București a precizat faptul că profesorul Lehn face parte din grupul „oamenilor de știință extraordinari”, remarcând creativitatea și cultura impresionante pe care care Jean-Marie Lehn a știut să le fructifice.
Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Marie Lehn, Universitatea din București celebrează o personalitate cu totul remarcabilă, ale cărei abordări inovatoare au permis înțelegerea unor fenomene din chimia supramoleculară. Puțini chimiști au influențat atât de puternic toate ramurile chimiei: recunoașterea moleculară și transportul selectiv al ionilor metalici au contribuit la dezvoltarea spectaculoasă a Biochimiei; fenomenele de auto-asamblare dirijate de ionii metalici, respectiv sintezele de grile, helicați și scări moleculare au inițiat chimia metalosupramoleculară; chimia macromoleculelor și chimia analitică au beneficiat, și ele, de ideile chimiei supramoleculare, dezvoltându-se pe noi direcții; reactivitatea și cataliza supramoleculară își au originile în lucrările Profesorului Lehn.
Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Marie Lehn poate fi consultată aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.