Doctoranzii în științe sociale și umaniste ai Universității din București sunt invitați să aplice la programul hibrid intensiv “Language and identity in an intercultural perspective”, care se va desfășura în perioada 20 octombrie 2022 – 7 iulie 2023 în cadrul CIVIS.
Programul va include o parte virtuală, care se va desfășura în perioada 20 octombrie 2022 – 15 iunie 2023 prin intermediul platformei Zoom și va consta în 24 de unități și 12 sesiuni (2 ore/săptămână), și o serie de activități față în față, care vor avea loc la Tübingen între 3 și 7 iulie 2023.
Programul pornește de la premisa că, atunci când reflectăm asupra problemei identității, trebuie să avem în vedere cel puțin nouă niveluri de analiză ale conceptului: nivelul identității individuale, pe de o parte, și cel al identității colective, pe de altă parte. Dar, indiferent de perspectiva pe care o utilizăm, conceptul de identitate poate fi pus sub semnul întrebării. În tradiția filosofică, identitatea înseamnă stabilitate, similaritate și unitate și este opusă unor concepte precum schimbarea și multiplicitatea. Dar este potrivit oare conceptul de identitate înțeles astfel pentru a exprima ființa noastră socială sau ar trebui mai degrabă să-l înlocuim cu o noțiune care ia în considerare atât numeroasele angajamente, cât și diversitatea, cum ar fi, de exemplu „apartenența”? La un nivel personal, un individ poate aparține mai multor grupuri sau „identități sociale”, în timp ce, la nivel colectiv, ne putem întreba ce anume asigură coeziunea unei comunități și ce anume îi definește apartenența.
Cursul își propune să le asigure doctoranzilor participanți posibilitatea de a discuta subiecte legate de propriile lor proiecte de cercetare cu colegi din alte medii universitare și cu profesori de la diferite departamente și cu domenii de interes cât mai diverse. Aceasta ar trebui să le permită studenților să (1) câștige o privire de ansamblu privind propria lor arie de cercetare și (2) să stabilească legături într-un mediu internațional cât mai atrăgător. Dat fiind că la cele mai multe dintre universități nu sunt foarte multe cadre didactice cu pregătire în subiectele abordate în interiorul cursului, acest schimb internațional își propune să îi ajute pe doctoranzi în realizarea proiectelor lor.
În plus, organizatorii cursului intenționează să-i pună pe doctoranzi în legătură cu alumnii celor două ediții anterioare ale cursului (2020/21 și 2021/22). Astfel, dat fiind că organizatorii intenționează să continue acest curs și în anii care urmează, acest fapt este menit să contribuie la constituirea unei rețele a alumnilor care să includă cât mai mulți doctoranzi CIVIS.
Ca atare, programul se adresează doctoranzilor CIVIS în filosofie, sociologie, antropologie și psihologie cu un nivel de limba engleză de cel puțin C1. Totodată, subiectele lor de cercetare ar trebui să aibă legătură cu subiectele abordate în cadrul cursului. Masteranzii pot fi acceptați în mod excepțional.
Persoanele interesate sunt rugate să completeze următorul formular de înscriere online la care să atașeze o scurtă prezentare a proiectului lor de cercetare și un document care să ateste nivelul lor de limba engleză. Termenul-limită pentru înscriere este 30 septembrie 2022.
Mai multe detalii privind înscrierea, programa și desfășurarea cursului, sistemul de credite și evaluarea sunt disponibile aici.
Programul face parte din prima serie de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) lansate de CIVIS în cadrul programului de mobilitate Erasmus+. Mai multe detalii cu privire la programele hibride intensive sunt disponibile pe pagina dedicată de pe site-ul CIVIS, aici, și pe site-ul unibuc.ro, aici. Catalogul programelor poate fi accesat aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește zece dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen, University of Glasgow și Paris Lodron Universität Salzburg. CIVIS reunește o comunitate de peste 470.000 de studenți și 68.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.