Proiecție de film și dezbatere dedicate Reginei Maria la Facultatea de Istorie a Universității din București

Proiecție de film și dezbatere dedicate Reginei Maria la Facultatea de Istorie a Universității din București


Vineri, 18 ianuarie 2019, atelierul AAMIC din cadrul Masteratului de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de masă – proiect în colaborare al Facultății de Istorie și al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării  din cadrul Universității din București – a organizat proiecția filmului „Maria, Inima României”, realizat de Chainsaw Film Production în 2018.
Evenimentul a avut loc începând cu ora 17:00 în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12, etaj I).
Proiecția a fost urmată de o dezbatere la care au participat prof. univ. dr. Mihaela Grancea, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ dr. Alin Ciupală, de la Universitatea din București, prof. univ. dr. Virgiliu Țârău, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și  Dan Drăghicescu, producător asociat al filmului „Maria, Inima României”. Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu de la Universitatea din București și de Alexandra Colceru, masterandă la Universitatea din București.
Reginei Maria i s-a spus, pe rând, „mama regină”, „regina soldat”, „regina războiului unităţii naţionale”, iar cu ocazia sarbătoririi Centenarului a fost una dintre cele mai vehiculate figuri istorice în spațiul românesc. După un an 2018 plin de evenimente, în care personalitatea Reginei a fost invocată în lansări de carte, concerte, conferințe, expoziții fotografice în țară și în străinătate, interviuri, spectacole, filme documentar, retrospective fotografice pe baza unor selecții din arhive, reclame comerciale etc., i-am văzut în nenumărate rânduri imaginea redată sub nuanțe feministe, nejustificat melancolice, chiar absolutizante.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.