Joi, 4 noiembrie 2021, a avut loc lansarea publică a proiectului CIVIS Open-Lab UB intitulat „Laboratorul Călător”, câștigat de Facultatea de Chimie și coordonat de conf. univ. dr. Irina Zarafu. La întâlnire au participat reprezentanți ai conducerii Universității din București, ai Ministerului Educației, Asociației Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai conducerii Facultăților de Chimie, Geografie, Biologie și Farmacie (Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București), Asociației Cadrelor Didactice din Facultatea de Farmacie (ACDFFB), Asociației ,,pH Chim” – județul Prahova, Asociației ,,Sf. Nicolae” Gorgota – Prahova, Asociației „Tinerii Voluntari” – Valea Călugărească, precum și reprezentanții Asociațiilor Studențești din Facultățile de Chimie -ASCUB, de Biologie-ASBUB, de Geografie ASG-UB și reprezentantul Consiliului Județean al Elevilor Prahova.
Acestora li s-au alăturat cadre didactice universitare și preuniversitare, studenți și elevi.
Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi elevii de gimnaziu și de liceu din instituțiile de învățământ din județul Prahova, studenții voluntari ai aplicantului și ai partenerilor, profesorii elevilor selecționați, cadre didactice din învățământul preuniversitar și reprezentanți ai partenerilor și ai altor entități interesate de proiect.
Facilitarea accesului elevilor la metode sau surse didactice alternative
Proiectul „Laboratorul călător” constă în identificarea copiilor cu o situație materială defavorizată și cooptarea lor în cadrul unui program de cursuri și laboratoare multidisciplinare, ce includ aspecte teoretice din domeniile biologiei, chimiei și geografiei, dar și laboratoare cu activități experimentale practice. Se va facilita accesul elevilor la metode sau surse didactice alternative, cu scopul îmbunătățirii cunoștințelor legate de mediu înconjurător prin abordări STEM.
„Laboratorul călător” este proiectul selectat la categoria Educație și cultură în urma evaluării aplicațiilor depuse în cadrul celui de-al doilea apel de propuneri CIVIS Open Lab-UB pentru cofinanțarea unor proiecte de responsabilitate socială.
În urma aceluiași apel, pentru domeniul Sustenabilitate și reziliență urbană, a fost selectat proiectul „Urban lakes microscouts. Identificarea și cuantificarea microplasticelor în sisteme acvatice urbane pentru dezvoltare durabilă”, care aparține Facultății de Biologie din cadrul UB, în timp ce British Council România va primi finanțare pentru proiectul „Știința pentru toți”, încadrat la categoria Cercetare și transformare digitală.
Mai multe detalii cu privire la Open Lab-ul CIVIS-UB pot fi accesate pe site-ul Universității din București, iar lista proiectelor câștigătoare în cadrul primului și celui de-al doilea apel, precum și mai multe informații despre acestea pot fi consultate aici și aici.
Din Consorțiul CIVIS, selectat în primul val al inițiativei Erasmus+ pentru universități europene, fac parte, alături de Universitatea din București: Universitatea Aix Marseille, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea Sapienza din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea Eberhard Karls din Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători. De curând, Consorțiului i s-a alăturat și Universitatea Paris Lodron din Salzburg.