Seria conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor” în format online continuă cu o nouă conferință, susținută de Cătălin Lazăr, arheolog și profesor asociat în cadrul Universității din București, care ne-a vorbit despre începuturile civilizației umane în Sud-Estul Europei.
Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Provocări de acum 7000 de ani” ne invită să aflăm mai multe despre dezvoltarea primelor civilizații umane în Sud-Estul Europei în intervalul 6300 – 3900 î.Chr.
Când ne gândim la începuturile civilizației umane, fiecare dintre noi se raportează la diverse exemple pe care le-a citit, le-a auzit sau le-a văzut, iar mintea noastră proiectează imagini ideatice despre oamenii din trecutul îndepărtat și modul în care ei trăiau.
Conferința propune o incursiune în viața primelor civilizații umane ce s-au dezvoltat în ținuturile în care trăim noi astăzi, mai precis în viața oamenilor din neolitic. Pentru zona propusă spre discuție, această perioadă poate fi plasată temporal în intervalul 6300 – 3900 î.Chr., adică a început acum aproximativ 8000 de ani și s-a terminat în urmă cu 5000 de ani. La momentul respectiv, în această zonă a Europei, au avut loc o serie de transformări radicale, marcate de sosirea unor populații noi, din zona Anatoliei, ce au adus cu ei idei, tehnologii și un mod de viață totalmente diferit, care semăna cu ceea ce închipuim noi legat de cum trebuiau să trăiască comunitățile umane.
Prezentarea va trece în revistă când, cum, unde și de ce au avut loc aceste transformări organice în Sud-Estul Europei, caracteristicile modului de subzistență, economia lor, tehnologiile și inovațiile emergente introduse acum, relațiile comerciale, mobilitatea acestor populații, arta și viața spirituală a acelor oameni din trecutul îndepărtat care au remodelat ireversibil cursul istoriei.
Astfel, excursul lui Cătălin Lazăr va arunca o lumină nouă asupra unei pagini de istorie mai puțin cunoscute de către publicul larg, ignorată cel mai adesea de societatea contemporană, dar care are un rol major atunci când discutăm despre unde ne aflăm astăzi. Demersul său se bazează pe date arheologice, dar și pe analize moderne din domenii diferite (paleogenetică, arheometrie, bioarheologie, geoarheologie, studii moleculare de ultimă oră, precum izotopii stabili, izotopii radiogenici, analizele reziduale etc.).
Înregistrarea integrală a conferinței poate fi accesată aici.
Cătălin Lazăr este cercetător și coordonator al secțiunii ArchaeoSciences din cadrul ICUB, arheolog și profesor asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București. Coordonează științific șantierele arheologice Sultana și Gumelnița, unde face cercetări din anul 2001. Cătălin Lazăr este și membru al unor echipe de cercetare naționale și internaționale, precum și autor al mai multor articole, studii, capitole și volume de specialitate. Din 2016 până în prezent, a câștigat finanțare pentru trei proiecte de cercetare, implementate în cadrul Universității din București. De asemenea, Cătălin Lazăr a fost desemnat Profesorul Asociat al anului 2018 în domeniul Științelor Umaniste în cadrul celei de-a doua gale a Premiilor Senatului Universității din București. Nu în ultimul rând, este membru al mai multor asociații profesionale, precum European Association of Archaeologists (EAA), The Society for Archaeological Sciences (SAS), American Association for the Advancement of Science (AAAS) sau Asociația Română de Arheologie (ARA).