Reîncepe seminarul "Medieval Europe and Beyond: Narratives" la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB

Reîncepe seminarul "Medieval Europe and Beyond: Narratives" la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB

16 octombrie 2018 în Evenimente, Știri

Seminarul Medieval Europe and Beyond reîncepe luni, 22 octombrie 2018, cu o masă rotundă pe tema From ancient to modern historical narratives. Evenimentul va avea are loc la sediul SSU-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), de la ora 17.00.
Organizatorii seminarului sunt Marian Coman, lector la Universitatea din București și cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române ,,Nicolae Iorga”, și Ionuț Epurescu-Pascovici, cercetător la Universitatea din București.
Seminarele Medieval Europe and Beyond se adresează istoricilor, cercetătorilor din domeniul științelor sociale și filosofilor interesați de dezvoltările recente ale studiului Europei medievale. Sunt încurajate comparațiile între Europa Latină, Bizanț și Islam, precum și între Antichitatea Târzie, Evul Mediu și perioada Modernă Timpurie. În fiecare an academic seminarul este dedicat unei anumite tematici generale. Tematica semestrului I al anului academic 2018-2019 este Narratives, iar programul următoarelor întâlniri poate fi accesat aici.
Cronicile și povestirile sunt surse privilegiate în cercetarea trecutului medieval, înlocuite doar parțial în ultima jumătate de secol de interesul crescând al medieviștilor pentru carte și registre instituționale. În general, un element narativ este inerent majorității scrierilor medievale, chiar și cartele și diplomele narează uneori o povestire în prolog, pentru a oferi un context clauzelor dispuse. Capcanele abordării narațiunilor ca fiind o fereastră în trecut sunt acum clare, de aici și atenția acordată de medieviști naturii performative și construcției culturale a surselor. În acest context, în cadrul seminarului se vor discuta impactul convențiilor genului, agende auctoriale și așteptări ale publicului. Participanții sunt invitați să discute în cadrul meselor rotunde propriile experiențe și preocupări legate de sursele narative.
Mai multe detalii despre seminarul Medieval Europe and Beyond pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.