Sala Mare a Ateneului Român, neîncăpătoare cu ocazia conferinței “Steps Towards Life: Chemistry!”

Sala Mare a Ateneului Român, neîncăpătoare cu ocazia conferinței “Steps Towards Life: Chemistry!”

08 mai, 2018 in Actualitate, Știri

Sala Mare a Ateneului Român a fost neîncăpătoare miercuri, 2 mai 2018, pentru că nu se întâmplă des ca un laureat al Premiului Nobel să fie prezent în România. La inițiativa Universității din București, peste 500 de persoane au umplut sala mare a Ateneului Român cu ocazia conferinței “Steps Towards Life: Chemistry!”.
Susținută de profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie și Doctor Honoris Causa al Universității din București, conferința a abordat tema evoluției Universului, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean-Marie Lehn, „pașii către viață și gânduri”.
După cum bine remarca chiar profesorul Jean-Marie Lehn, „esența chimiei nu este numai să descopere, ci să inventeze și, mai presus de toate, să creeze”, iar evenimentul organizat sub auspiciile Conferințelor Ateneului Român a reușit să inspire celor prezenți dorința de a evolua, indiferent din ce perspectivă privim această evoluție. Pentru că doar evoluând vom putea descoperi și, descoperind, vom putea inventa.
De altfel, întreg discursul profesorului Jean-Marie Lehn s-a poziționat ca o pledoarie pentru curiozitate și pentru cunoaștere, pentru că, citând din artistul, inginerul și omul de știință Leonardo da Vinci, profesorul Lehn remarca faptul că atunci „când natura se oprește din a produce propriile sale specii, începe omul. Și folosind lucruri în armonie cu natura, omul reușește să creeze o infinitate de specii”. În plus, profesorul Lehn a accentuat faptul că „cercetătorii au, față de societate și de întreaga lume, responsabilitatea de a spune, înainte de toate, adevărul”, mai ales pentru că procesele de dezvoltare ale științei, al căror principal rol este de a combate iraționalul, sunt ireversibile.
Unul dintre „oamenii de știință extraordinari”, așa cum l-a numit prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, profesorul Jean-Marie Lehn este unul din cei mai mari chimişti ai tuturor timpurilor, actualmente cadru didactic la Universitatea din Strasbourg. Prin lucrările sale privind criptanzii, pentru care a primit Premiul Nobel, în anul 1987, împreună cu Donald Cram şi Charles Pedersen, a creat Chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire al oamenilor de ştiinţă. Pe parcursul evenimentului, care a reușit să le capteze atenția tuturor celor prezenți, profesorul Lehn a remarcat felul în care „chimia a evoluat în ultimii ani, devenind, practic, o parte a vieții cotidiene. Știința materiei și a transformării ei, chimia ne oferă noi expresii ale organizării lumii, dar ne ajută să ne formăm și o gândire logică, o privire de ansamblu asupra existenței”.
Și se pare că îndemnul profesorului Lehn a fost foarte bine receptat, dacă ținem cont de reacțiile publicului: multe și complexe întrebări i-au fost adresate distinsului invitat. Printre spectatori s-au numărat, pe lângă reprezentanții Universității din București, și Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și unul dintre doctoranzii pe care profesorul Lehn i-a coordonat, Vlad Popa, directorul Institutului de Chimie Fizică al Academiei Române, Mihaela Doni, directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM, dar și Oana Carp, director adjunct al Institutului de Chimie Fizică al Academiei Române. Un lucru interesant de remarcat este că printre cei mai activi spectatori s-au numărat cei 100 de elevi de liceu cărora Universitatea din București le-a pus la dispoziție bilete.
În plus, conferința “Steps Towards Life: Chemistry!” completează perfect cercul deschis, tot pe 2 mai, de ceremonia de acordare a distincției Doctor Honoris Causa al Universității din București profesorului Jean-Marie Lehn.
Președintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Marie Lehn în semn de recunoaștere pentru activitatea remarcabilă în domeniul chimiei supramoleculare și în promovarea acesteia, apreciind faptul că „în viziunea modernă a profesorului Jean-Marie Lehn, chimia este, în același timp, un arhitect, un sociolog, un biolog, un astrofizician, un psiholog și un IT-ist care lucrează împreună”.
Mai multe informații cu privire la ceremonia de de acordare a distincției Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Marie Lehn pot fi accesate aici, iar aici puteți accesa broșura ceremoniei.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.