În perioada 12-13 martie 2025 s-a desfășurat Bootcamp-ul Berlin, eveniment care a marcat deschiderea oficială a ScienceUs Upscale Academy.
În cadrul acestui demers, Universitatea din București a contribuit decisiv la procesul de selecție a proiectelor citizen science. UB a fost reprezentată de prof. univ. dr. habil. Cristian Iojă, cadru didactic la Facultatea de Geografie a UB, și de prof. univ. dr. Luminița Măruțescu, cadru didactic la Facultatea de Biologie a UB.
ScienceUs Upscale Academy este instrumentul principal prin care se vor materializa ambițiile proiectului ScienceUs – Integration of citizen SCIENCE best practices to Upscale and maximise projects impact related to Green Deal and EU missions, este finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului HORIZON-WIDERA-2023-ERA-01.
Proiectul își propune să dezvolte o rețea europeană de citizen science în diferite domenii de cercetare și tehnologie legate de Misiunea UE „Adaptarea la schimbările climatice”, printr-un program de sprijin combinat, ce include finanțare directă și servicii de comunicare, diseminare și transfer de cunoștințe, cu implicarea tuturor actorilor din helixul cvadruplu din jurul rețelelor de citizen science. Proiectul este coordonat de Universidad Autonoma de Madrid și are printre parteneri șapte universități din Alianța CIVIS, respectiv Universitatea din București, Universite d’Aix Marseille, National and Kapodistrian University of Athens, Universite Libre de Bruxelles, Sapienza University of Rome și Eberhard Karls University of Tübingen.
Acest program propune un cadru de sprijin în trei faze, care oferă finanțare directă (până la 40.000 EUR per proiect susținut) și o serie de servicii de sprijin pentru inițiative excepționale de știință cetățenească, cu potențial de extindere în alte regiuni ale UE.
Etapele ScienceUs Upscale Academy sunt următoarele:
- Faza SEED (februarie până în aprilie 2025): Atragerea de proiecte de citizen science în ScienceUs Upscale Academy. Cele mai promițătoare 25 de proiecte au fost selectate printr-un apel deschis și au participat la Bootcamp Berlin la un program de instruire intensiv.
- Faza Flourish (mai până în noiembrie 2025): Furnizarea de servicii de asistență end-to-end pentru cele mai bune cinci inițiative. Cele mai bune cinci inițiative selectate în faza SEED vor coopera cu alte inițiative CS și părți interesate din diferite regiuni ale UE pentru a schimba de bune practici și a dezvolta concluzii relevante pentru domeniul politic. Bugetul/per proiect este de 25000€.
- Fază HARVEST (decembrie 2025 – octombrie 2026): Transformarea concluziilor în impact tangibil asupra politicilor. Cele cinci inițiative se vor alătura programului ScienceUs Upscale Academy, vor lucra împreună cu actori din helixul cvadruplu pentru a transforma rezultatele proiectelor lor în impacturi tangibile asupra politicilor și pentru a comunica rezultatele către inițiative locale similare. Bugetul maxim pe proiect este de 14000 EUR.
La finalul perioadei de depunere pentru faza SEED, au fost depuse 60 de aplicații reprezentând instituții din Spania (12), România (6), Italia (5), Belgia (4), Austria, Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit. Instituțiile au fost reprezentate de universități (25%), institute de cercetare (8%), ONG-uri (63%) și companii private (3%).
Distribuția proiectelor care au fost selectate în Faza SEED și au participat la Bootcamp Berlin
Subiectele și provocările abordate în aplicații au fost legate de Misiunea UE Adaptarea la schimbările climatice, luând în considerare subiecte precum conservarea biodiversității, managementul deșeurilor, mobilitate verde, protecția mărilor și oceanelor, modele sustenabile de consum (inclusiv alimente și apă), calitatea aerului și a apei, participarea publicului și guvernanța mediului.
Aplicațiile s-au concentrat, de asemenea, pe o gamă diversă de sisteme socio-ecologice-tehnologice, respectiv zonele urbane şi metropolitane, apă dulce, ecosistemele marine şi costiere, păduri și terenuri agricole.
Procesul de evaluare și selectare a celor 25 de proiecte de citizen science a fost coordonat de Universitatea din București. Calitatea înaltă a procesului de evaluare a fost evidentă în criteriile riguroase și evaluările amănunțite efectuate, asigurându-se că au fost alese doar aplicațiile cele mai de impact și inovatoare.
Participarea la faza SEED și în special la Bootcampul de la Berlin permite acestor proiecte să beneficieze de schimbul de cunoștințe, schimbul de idei și parteneriate potențiale. Această interacțiune încurajează inovația, facilitează dezvoltarea de noi abordări și soluții și sprijină rafinarea în continuare a inițiativelor acestora.
Proiectele selectate au oportunitatea de a crește, de a învăța unul de la altul și de a aduce o contribuție semnificativă la eforturile de adaptare la schimbările climatice.
Apelul ScienceUs subliniază importanța promovării finanțării în cascadă pentru sprijinirea citizen science în diferite regiuni ale Uniunii Europene.