Seminarul ”The Devil in Politics” cu tema ”The totalitarian regime as turning away altruism” la Institutul de Cercetare al Universității din București

Seminarul ”The Devil in Politics” cu tema ”The totalitarian regime as turning away altruism” la Institutul de Cercetare al Universității din București

19 iunie, 2017 in Evenimente, Știri

Joi, 22 iunie 2017, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează un nou seminar de cercetare ”The Devil in Politics”, cu tema The totalitarian regime as turning away altruism. Evenimentul va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. D. Brândză, nr. 1), în sala de conferințe, începând cu ora 18:30.

Seminarul este susținut de dr. Ana Petrache și asist. univ. dr. Laurențiu Gheorghe de la Universitatea din București și invită la o dezbatere despre diavol așa cum e văzut el în creștinism și în islam, dar mai ales așa cum imaginea sa este utilizată pentru a vorbi de răul din politică: regimuri totalitare, atacuri teroriste sau folosiri disproporționate ale violenței.

În cadrul seminarului se vor analiza texte în care conceptele politice împrumută legitimități teologice și invers. De asemenea, se va studia modul în care acest export de idei influențează ambele domenii. Textele propuse pentru această întâlnire sunt:

Arendt, Hannah, Ion Dur, and Mircea Ivănescu, Originile totalitarismului, Humanitas, 2006.

Baehr, Peter, and Gordon C. Wells, Debating totalitarianism: an exchange of letters between Hannah Arendt and Eric Voegelin, History and Theory 51.3 (2012): 364-380.

Alain Besançon, Les origines intellectuelles du léninisme, Calmann-Lévy, 1994.

Seminarul de cercetare își propune să răspundă la următoarele întrebări: Ce se urmărește prin definirea politicii ca o tranzacție cu diavolul? Avem de-a face cu o justificare a răului, un export al responsabilității sau cu o metaforă utilă? Diabolizarea adversarilor servește unei legitimări partizane sau lupta politică presupune deja distincția amic-inamic? Atunci când vorbim despre diavol și politică avem de-a face cu preluarea unei scheme teologice menite să ușureze comunicarea politică? Am avea nevoie de politică dacă nu ar trebui să facem față răului? Care e relația între violență-ordine-politică și rău?

În contextul în care spațiul public e inundat de așteptări escatologice mai mult sau mai puțin religioase, discursurile apocaliptice abundă și referințele la bătălia finală a istoriei apar mai des în presă decât în predici. O reflecție asupra funcției diavolului în politică cere atenție la folosirile teologice și politice ale unei noțiuni cu o istorie controversată.

Seminarul este deschis publicului, accesul fiind gratuit.

Mai multe detalii despre seminarul ”The Devil in Politics” pot fi consultate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.