În perioada 20-23 martie 2025, Facultatea de Filosofie a Universității din București găzduiește și co-organizează o serie de conferințe internaționale.
Cele trei evenimente se vor desfășura în regim hibrid, atât online, cât și la sediul facultății (Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6, București).
Seria de conferințe internaționale debutează cu evenimentul New Work on TOM 2 – interacting with LLMs care va avea loc în intervalul 20-21 martie 2025.
Scopul conferinţei este să reunească studenți și cercetători în filosofia minții, epistemologie, științele cogniției, filosofia tehnologiei pentru a explora cum interacționăm cu modelele lingvistice mari (cum ne interpretează LLM-urile comportamentul comunicativ și cum interpretăm comportamentul comunicativ al LLM-urilor), cu accent pe (dar fără a se limita la) rolul actelor de vorbire în interacțiunile sociale.
Mai multe informații despre conferința New Work on TOM 2 – interacting with LLMs, lista de conferențiari și agenda cu programul conferinței pot fi accesate aici.
Persoanele interesate să audieze conferința, fie faţă în faţă, fie online, se pot înregistra la adresa tomnlanguage gmail.com, până în data de 19 martie 2025.
În continuare, în intervalul 21-22 martie 2025, se va desfăşura conferinţa internaţională The Evolutionary Origins of Speech Acts II: LLM talk the post-evolution of speech acts, organizată de lect. univ. dr. Andrei Mărăşoiu, prodecan al Facultății de Filosofie a UB, în colaborare cu ICUB şi CELFIS, și cu ajutorul studenţilor de la programul de Științe Cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB.
Scopul evenimentului este de a reuni studenți și cercetători în filosofia minții şi a limbajului, epistemologie, științele cogniţiei, filosofia tehnologiei pentru a explora roluri ale inteligenţei artificiale în vorbire, de la producerea şi înţelegerea discursului la felurile cum interpretăm aparenţa unui comportament comunicativ din partea modelelor mari de limbaj, cu accent pe contextele sociale care se bizuie îndeobşte pe teoria minţii şi capacităţile noastre de a atribui stări mentale nouă înşine şi celor din jur (de exemplu, conversaţii empatice cu chatboţi).
Conferinţa LLM talk va fi deschisă, din partea Facultăţii de Filosofie, de conf. univ. dr. Sorin Costreie, președinte al Network of Universities from the Capitals of Europe – UNICA, coordonator al Alianței CIVIS în UB. Încheierea conferinţei va fi marcată prin concluziile prof. univ. dr. acad. Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române şi director al Şcolii Doctorale de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Evenimentul este prefaţat de conferinţa hibrid New work on TOM2: interacting with LLMs, New Work on TOM 2 – interacting with LLMs – PhilEvents şi la rândul său introduce conferinţa hibrid The Rethinking TOM and ASD, Rethinking ToM and ASD – PhilEvents.
Persoanele interesate să audieze conferința, fie faţă în faţă, fie online, se pot înregistra la adresa andrei.marasoiu@filosofie.unibuc.ro până în data de 18 martie 2025.
Mai multe informații despre conferința The Evolutionary Origins of Speech Acts II: LLM talk the post-evolution of speech acts, lista de conferențiari și agenda cu programul conferinței pot fi accesate aici.
Evenimentul care va încheia ciclul întâlnirilor dedicate filosofiei este conferința Rethinking ToM and ASD care va avea loc în intervalul 22-23 martie 2025.
Obiectivul major al conferinței este de a aduce împreună studenți și cercetători în filosofia minții şi a limbajului, epistemologie, științele cogniţiei, filosofia tehnologiei pentru a înţelege rolul (dacă există) pe care teoria minții (ToM) îl joacă în explicarea dificultăților de interacțiune socială în autism. Astfel, scopul evenimentului este de a explora noi abordări ale teoriei minții și de a analiza modurile în care acestea ar putea influența paradigmele teoretice și metodologice ale autismului.
Persoanele interesate să audieze conferința, fie faţă în faţă, fie online, se pot înregistra la adresa tomandasdworkshop@gmail.com, până în data la data de 20 martie 2025.
Mai multe informații despre conferința Rethinking ToM and ASD, lista de conferențiari și agenda cu programul conferinței pot fi accesate aici.
Programul conferințelor este disponibil pe paginile dedicate evenimentelor. Mai multe detalii despre conferințele internaționale sunt disponibile aici.