Studenți din 18 țări vin la București pentru cea de-a 58-a ediție a Școlii de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească

Studenți din 18 țări vin la București pentru cea de-a 58-a ediție a Școlii de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească

26 iulie, 2018 in Uncategorized @ro

În perioada 23 iulie – 6 august 2018, Universitatea din Bucureşti organizează cea de-a 58-a ediţie a Cursurilor de Vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Evenimentul urmărește să îmbogățească noțiunile de limba română ale studenților străini și să-i familiarizeze pe aceștia cu elementele importante ale culturii și civilizației românești.
Dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 și comemorării poetului român Nichita Stănescu, Școala de Vară a Universității din București va reuni, pe parcursul celor două săptămâni, 28 de tineri din țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Elveția, Coreea, Bulgaria, Serbia, Croația, Belgia, Italia, Germania, Polonia, Danemarca, Macedonia, Olanda, Turcia, Nigeria și Bangladesh.
Tinerii vor participa la cursuri intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicaţională, la ateliere de lucru și la conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românească, la evenimente culturale, precum și la vizitarea unor muzee. Toate acestea vor putea contribui la îmbogățirea cunoștințelor de limba română ale participanților și la familiarizarea acestora cu aspecte importante de civilizație românească.
O premieră este reprezentată de introducerea, în acest an, a două ateliere, „Mass-Media și Publicitate” și „Bandă desenată” pentru cursanții de la primele niveluri de studiu al limbii române.
În plus, evenimentele culturale și sociale vor cuprinde întâlniri cu scriitori și critici literari, interpretări și dezbateri asupra filmografiei lui Cristian Mungiu, o întâlnire mai puțin convențională cu instrumentele muzicale tradiționale românești, precum și o serată muzicală la Ateneul Român.
Cursurile de limba română și conferințele vor fi susținute de profesori ai Facultății de Litere a Universității din București, specialiști în lingvistică, literatură și comunicare, cu o bogată experiență în predarea și testarea limbii române ca limbă străină, atât în țară, cât și în străinătate (în cadrul lectoratelor de limbă română din marile universități europene). La finalul acestor cursuri, participanții pot susține un examen de atestare a cunoștințelor de limba română, în conformitate cu standardele Paşaportului Lingvistic European.
Vizitele la muzee din București (Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu) și la obiective cultural-turistice și religioase majore din centrul țării (Castelul Peleș, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Castelul Bran) vor completa profilul cultural al României contemporane.
Iniţiate în anii ’60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al lingvistului Alexandru Rosetti şi conduse vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu, Cursurile de Vară reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova limba şi cultura română în lume. De-a lungul a șase decenii, Cursurile de Vară ale Universităţii din Bucureşti şi-au câştigat un binemeritat prestigiu, prin participarea a peste 5.200 de cursanţi, a numeroase cadre didactice universitare din ţară şi străinătate, precum şi a unor distinşi academicieni, oameni de cultură și artişti.
Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.