Universitatea din București este, începând cu anul 2021, partener în proiectul Integrating Special Needs Individuals into Digital-Holistic Education, aprobat în cadrul programului Eramus+, parteneriate strategice KA2.
Proiectul You’re a Digistudent este coordonat de IES Javier Garcia Tellez (Spania), cu participarea Universității din București, a Akademiei Humanistyczno-Ekonomiczna w Lodzi (Polonia), Amasya University (Turcia), Gumushacikoy Vocational and Technical Anatolian High School (Turcia), Osnovna skola Vrgorac (Croația), Instituto de Educação CIC (Portugalia), Asociación de Graduados e Ingenieros Técnicos de Telecomunicación (Spania).
Elevii cu nevoi speciale, dificultăți în școala online
Începând cu 2019, pandemia de COVID-19, răspândită în întreaga lume, a afectat fiecare sector, cu precădere educația. În mod particular, elevii din învățământul special au fost grav afectați pe măsură ce educația s-a mutat către domeniul digital. Totuși, în acest proces, problema educației pentru elevii din învățământul special, care sunt dezavantajați în utilizarea acestor instrumente de comunicare, nu a fost pe ordinea de zi a statelor. Conținuturile educației la distanță au fost prea puțin puse la dispoziția elevilor cu nevoi speciale.
Proiectul Integrating Special Needs Individuals into Digital-Holistic Education este unul inovator, concentrându-se pe includerea abilităților sociale, de comunicare, de îngrijire și auto-îngrijire ale elevilor cu dificultăți de învățare în sfera digitală. Proiectul are ca scop adaptarea cadrelor didactice din educația specială și a familiilor copiilor cu nevoi speciale la practici digitale, inovatoare.
Scopul proiectului, digitalizarea educației speciale la nivelul UE
Obiectivele proiectului sunt: crearea și consolidarea unei legături între învățământul special și învățământul superior; realizarea unui modul de instrumente digitale care să fie utile profesorilor de învățământ special și realizarea unei platforme de e-learning pentru educația specială (platformă web) care să fie accesibilă cadrelor didactice, elevilor cu nevoi speciale, părinților copiilor cu nevoi speciale.
Digitalizarea conținuturilor educaționale ale învățământului special; reducerea barierelor pe care le întâmpină elevii cu nevoi speciale în timpul educației online prin crearea unor conținuturi și instrumente digitale adaptate nevoilor și nivelului lor de înțelegere; îmbunătățirea relației părinte-copil cu nevoi speciale prin realizarea unor instrumente digitale accesibile părinților; o mai bună internaționalizare a partenerilor și a conținuturilor rezultate în cadrul proiectului și schimbul de bune practici în domeniul digital sunt schimbările de impact preconizate în cadrul proiectului.
Pe termen lung, proiectul urmărește digitalizarea educației speciale la nivelul UE și de a face din aceasta o politică educațională și are în componența grupului-țintă: elevii cu nevoi speciale (dificultăți de învățare); cadrele didactice din învățământul special; cadrele didactice din învățământul incluziv; consilierii școlari: părinții copiilor cu nevoi speciale; ONG-urile cu activitate legată de copiii cu nevoi speciale, precum și instituțiile educaționale care au ca beneficiari copii cu nevoi speciale.
Mai multe detalii despre proiectul Integrating Special Needs Individuals into Digital-Holistic Education pot fi accesate pe canalele de comunicare ale acestuia, aici și aici.