Marți, 4 februarie 2025, Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël), în parteneriat cu Ambasada Libanului în România și Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei (DIAAIA) din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, a organizat conferința „The Phoenicians: An Update”, susținută de prof. univ. dr. Hélène Sader, cadru didactic la Universitatea Americană din Beirut.
Evenimentul științific și cultural a fost moderat de lect. univ. dr. Daniela Zaharia, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB, istoric, specialist în istoria Orientul antic și Asiei și director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei al UB.
Invitata, arheolog renumit și specialist în Antichitatea levantină, Hélène Sader este o voce de referință în studiile despre fenicieni și arameeni. Prezentarea sa a adus noi perspective asupra istoriei fenicienilor, evidențiind cele mai recente descoperiri arheologice și provocările interpretative legate de această civilizație fascinantă.
Un eveniment științific și cultural cu o audiență diversă
Evenimentul a reunit un public larg, format din reprezentanți ai ambasadelor, printre care Algeria, Arabia Saudită, Austria, Brazilia, Egipt, Iran, Irak, Palestina, Siria, Tunisia și Turcia. De asemenea, au fost prezenți Reprezentantul regional al Organizației Internaționale a Francofoniei, membri ai Ministerului Afacerilor Externe din România specializați în Francofonie, profesori, studenți la istorie, precum și cercetători din domeniul științelor sociale și umaniste.
Noi perspective asupra fenicienilor
Unul dintre subiectele centrale abordate în cadrul conferinței a fost conceptul de identitate, analizat dintr-o perspectivă istorică. În timp ce astăzi avem tendința de a percepe identitatea în termeni de națiuni sau grupuri etnice omogene, populațiile feniciene din Antichitate nu se considerau un popor unificat sub denumirea de „fenicieni”, ci mai degrabă locuitori ai unor cetăți-state distincte, precum Byblos, Tyr, Arwad sau Sidon.
De asemenea, conferința a subliniat importanța schimburilor culturale și comerciale dintre Orient și Occident în Antichitate. Fenicienii au fondat puncte de schimb comercial în spațiul mediteranean, ajungând până în Spania și Portugalia, după ce au traversat strâmtoarea Gibraltar.
Un alt aspect esențial discutat a fost cel al alfabetului fenician, transmis grecilor, analizat în lumina unor descoperiri recente care demonstrează că acest proces a început în Egiptul antic. Scrierea proto-sinaică a fost dezvoltată datorită contactului dintre popoarele semitice de pe coasta feniciană și egipteni. Dacă în prezent vorbim adesea despre influențe culturale dinspre Occident spre Orient, este important de reamintit că, în Antichitate, multe dintre aceste împrumuturi masive proveneau din Levant către Europa, contribuind la modelarea profundă a culturilor mediteraneene.
O colaborare promițătoare pentru viitor
Acest eveniment marchează începutul unei serii de colaborări academice, menite să întărească dialogul științific privind Antichitatea și schimburile interculturale. În acest sens, sunt în pregătire inițiative viitoare cu parteneri din Maroc, Franța și Tunisia.
CEREFREA își reafirmă astfel angajamentul de a promova întâlniri academice de înalt nivel, facilitând schimbul de idei între cercetători și studenți pe teme istorice și arheologice de mare interes.
Mai multe informații despre Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale – CEREFREA Villa Noël al Universității din București pot fi consultate aici.
Poster eveniment