Vineri, 4 decembrie 2020, a avut loc o nouă ediție a atelierului online UNICA EduLAB, de data aceasta cu tema “Innovative pedagogies and virtual mobility in the (post) COVID-19 era”. Organizat de UNICA în parteneriat cu CIVIS și cu Universitatea din București, evenimentul a abordat subiecte legate de mobilitățile virtuale și pedagogiile inovative în noul context pandemic și s-a desfășurat în intervalul 10:30-13:00 (ora României).
În deschiderea întâlnirii au luat cuvântul Marian Preda, rectorul Universității din București și președinte al CIVIS, Sorin Costreie, prorector al UB pentru rețele universitare și relații publice și membru în comitetul de coordonare al UNICA, și Luciano Saso, prorector al Universității Sapienza din Roma pentru rețele universitare europene și președinte al UNICA. Totodată, Adrienn Király, șef de cabinet al comisarului european pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, a susținut un discurs inaugural.
În continuare, evenimentul a inclus două sesiuni. Prima, moderată de Sorin Costreie, prorector al UB pentru rețele universitare și relații publice și membru în comitetul de coordonare al UNICA, a abordat tema complexă și extrem de actuală a pedagogiilor inovative. Cea de-a doua, moderată de Romiță Iucu, președinte al Consiliului pentru Orientare și Analiză Strategică al Universității din București, a vizat modalitățile prin care mobilitățile virtuale pot reconfigura procesele de predare și învățare.
Mai multe detalii, precum și programul integral al evenimentului sunt disponibile aici.
Înființat în 2002, EduLAB este un grup de lucru din cadrul UNICA, care reunește prorectori și alți reprezentanți ai conducerii universităților cu responsabilități pe zona educației, decani, coordonatori de programe de studii, inclusiv de e-Learning. Acesta își propune să încurajeze schimbul de idei și bune practici în domeniu, precum și să discute implicațiile procesului Bologna pentru învățământul universitar european. EduLAB vizează în primul rând noile concepte și cele mai recente dezvoltări în procesul de predare și învățare din universități, inclusiv educația centrată pe student, recunoașterea excelenței în educație, noile tehnologii de predare și mediile de învățare.