Universitatea din București a acordat, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat miercuri, 6 noiembrie 2024, distincția de Doctor Honoris Causa profesorului Dennis Deletant, reputat istoric și specialist în istoria României.
În cadrul ceremoniei au luat cuvântul conf. univ. dr. Claudiu-Paul Buglea, Președintele Senatului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector, și conf. univ. dr. Matei Gheboianu, decanul Facultății de Istorie, instituția care a propus acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Deletant. Aceștia și-au exprimat, pe rând, admirația pentru contribuțiile științifice ale domnului Deletant, amintind faptul că „a devenit cetățean român, și este o voce activă în dezbaterile publice din România”.
Sub privirile captivate ale auditoriului, format din specialiști și studenți dornici să își extindă orizonturile, profesorul Deletant a rememorat câteva dintre episoadele marcante din istoria personală, ce au coincis, deloc întâmplător, cu istoria națională zbuciumată din perioada comunistă și de după căderea regimului. Despre o întâlnire tensionată cu miliția, în iarna anului 1989, Dennis Deletant a concluzionat: „Am povestit incidentul din dorința de a da o idee despre atmosfera care domnea în București imediat după înlăturarea lui Ceaușescu. Paranoia, neîncredere în privința viitorului, multe arme puse în circulație”.
După o viață dedicată atât studiului limbii, istoriei și culturii țării noastre, cât și popularizării relațiilor române-britanice, profesorul Dennis Deletant nu lasă admirația pentru România să îi diminueze din obiectivitate. Tocmai de aceea, profesorul și-a încheiat discursul subliniind importanța culturii ca mijloc de combatere a corupției și a lipsei de profesionalism, aspecte care, consideră acesta, merită mai multă atenție din partea noastră.
Evenimentul de acordare a înaltei distincții a avut loc în Sala Senatului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, București), începând cu ora 13:00, și s-a bucurat de prezența unor nume sonore din domeniile diplomației, istoriei și culturii, precum E.S. prof. emerit dr. Emil Constantinescu, fost rector al Universității din București (1992–1996) și președinte al României (1996-2000) și autoarea Ana Blandiana.