În perioada 26-27 octombrie 2018, Universitatea din București, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a organizat cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Naționale de Învățământ Virtual (CNIV) dedicată Centenarului Marii Uniri din 1918.
Vineri, 26 octombrie 2018, începând cu ora 14:30, în Aula Magna a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc sesiunea specială „16 ani de CNIV – Instrumente digitale pentru profesori, studenți și elevi în învățare și formare”. A doua zi, 27 octombrie 2018, în cadrul Secțiunii C (Proiecte şi aplicaţii) – Software Educaţional în învăţământul preuniversitar, s-au prezentat lucrări ce au demonstrat că în învățământul preuniversitar există o permanentă preocupare a profesorilor pentru îmbunătățirea procesului de predare și învățare. Din toate colțurile țării, în colaborare, profesori și elevi, și-au prezentat rezultatele din ultimul an, anunțând, totodată, demararea unor noi proiecte și metode de învățare și perfecționare.
De asemenea, participanții la lucrările CNIV 2018 de la Alba Iulia au avut ocazia să asiste, în premieră, la prezentarea produsului software pentru elaborarea manualelor digitale de generația 2.0, realizată de conf. univ. dr. Nicolae Balmuș de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și-a prezentat produsul software pentru elaborarea manualelor digitale de generația 2.0.
Ideea principală a fost de implementare și promovare a unei concepții noi în realizarea manualelor digitale interactive (MDI) prin personalizarea de către utilizatorul final (profesor sau elev) a conținuturilor interactive și statice incluse în manualul tipărit în format pdf. Utilizatorul (profesor sau elev) care realizează personalizarea nu trebuie sa aibă cunoștințe avansate de programare. Se pornește de la varianta PDF a manualului tipărit în baza căreia se generează fundalul. Produsul software permite includerea resurselor digitale de diverse tipuri: audio, video, imagini, documente (doc, pdf, ppt etc.), teste de concepție proprie și realizate cu diverse software specializate (HotPotatoes, Testmoz etc.).