Universitatea din București, prezență importantă la ediția din 2024 a Forumului Global al Democrației. Evenimentul, găzduit de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB

Universitatea din București, prezență importantă la ediția din 2024 a Forumului Global al Democrației. Evenimentul, găzduit de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB

În perioada 15-18 mai 2024Universitatea din București a găzduit ediția din 2024 a Forumului Global privind Democrația Directă Modernă.

Evenimentul, co-organizat în parteneriat cu Europuls – Centrul de expertiză europeană, cu ONG-ul elvețian Democracy International, cu fundația elvețiană Swiss Democracy Foundation, precum și cu Primăria Municipiului București, a reunit peste 200 de vorbitori și sute de participanți din toată lumea, printre care și cadre didactice și specialiști ai Universității din București.

Tema centrală a evenimentului a fost conceptul de „încredere în democrație”. Astfel, timp de patru zile, au fost dezbătute mai multe subiecte cheie, participarea tinerilor în cadrul procesului decizional, democrația directă și participarea la deciziile UE, legătura dintre mass-media și democrație, încrederea în reprezentanții politici, instituții și mass media sau implicațiile războiului din Ucraina și consecințele pe care acesta le are asupra României, Moldovei, regiunii Mării Negre.

„Încrederea în instituții, în media, încrederea pe care ne-o acordam unii altora sunt esențiale pentru funcționarea unor democrații vibrante. Este obligatoriu pentru noi să dezvoltam și să consolidăm încrederea prin implicare cetățenească activă, transparentă în guvernare și practici democratice esențiale și consistente. Democrația, cu mecanismele sale participatorii și structurile de guvernare incluzive, joacă un rol esențial în prevenirea conflictelor și stabilirea unei păci durabile”, este mesajul transmis de organizatori.

Profesori ai UB, printre conferențiarii și moderatorii panelurile forumului

În prima zi a forumului, pe 15 mai 2024, la Palatul Parlamentului din București, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, a punctat faptul că UB, instituția de la „Kilometrul 0 al României”, borna democrației românești, este una dintre instituțiile fondatoare ale statului român democratic modern.

Totodată, cultura Universității a fost și rămâne puternică, impregnată de valori solide precum încrederea în democrație, adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea spiritului civic printre membrii comunității ei. De asemenea, profesorul Preda a subliniat rolul participativ al tinerilor, studenți ai UB, în cadrul procesului decizional de la nivel național și european, sprijinirea instituțională a inițiativelor acestora.  

De asemenea, Universitatea din București, membră a Alianței Universitare Civice Europene – CIVIS, alături de alte zece universități europene partenere, încurajează noile generații de studenți să-și însușească și să devină promotori ai valorilor, culturilor și a cetățeniei europene într-o comunitate academică incluzivă, care promovează mobilitățile educaționale, implicarea civică și cercetarea.

Joi, pe 16 mai 2024, alți doi reprezentanți ai UB, cadre didactice la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, au moderat dezbateri de mare impact în cadrul evenimentului. Astfel, conf. univ. dr. Antonio Momoc, specialist în comunicare politică, a moderat dezbaterea despre „Modele de finanțare a presei în era social media”, în cadrul panelului initutlat „Media Business Models in Times of Social Media”, găzduit de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB. Tot în a doua zi a forumului, panelul „Presa independentă, oportunități și provocări” a fost moderat de conf. univ. dr. Romina Surugiu, decan al FJSC. Alături de Cristina Lupu, directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, conf. univ. dr. Romina Surugiu a analizat starea presei din România și Republica Moldova în anul electoral 2024.

La cele 72 de dezbateri ale Forumului Global privind Democrația Directă Modernă s-au implicat și au participat studenți ai UB, mulți dintre aceștia făcând parte și din echipele de voluntari angrenate în organizarea evenimentului.

Printre alți vorbitori la ediția din 2024 a Forumului s-au numărat E.S. John Cornet d’Elzius – Ambasadorul Regatului Belgiei în România, E.S. Ilhor Prokopchuk – Ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Victor Chirilă – Ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Massimo Baggi – Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Corina Crețu – europarlamentar și fost comisar european pentru Coeziune și reforme, Roxana Mînzatu – Secretar de Stat, Cancelaria Primului Ministru, Guvernul României, Ovidiu Cîmpean – Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Despre Forumul Global privind Democrația Directă Modernă

Forumul Global privind Democrația Directă Modernă, care a avut loc pe cinci continente încă din anul 2008, va reuni în București o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți care vor aborda probleme semnificative la nivel internațional, acestea fiind strâns legate de drepturile directe de participare democratică și civică. Evenimentul va aloca un interes considerabil provocărilor pe care democrația le întâmpină în România, dar și fenomenelor la nivel global care remodelează constant lumea în care trăim. Obiectivul Forumului este de a furniza participanților cunoștințele necesare pentru a construi un viitor mai sigur, în care încrederea rămâne în centrul democrației. Ediția din 2024 a Forumului Global privind Democrația Directă Modernă este organizat cu sprijinul Mehr Demokratie, Aqua Carpatica, Friedrich Naumann Foundation For Freedom Romania and Moldova, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Swiss Agency For Development and Cooperation SDC, ERSTE Stiftung, Soros Foundation Moldova, Webshop Solutions, Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR, Konrad Adenauer Stiftung Romania.

Despre Forumul Eurosfat

Eurosfat este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. În 2022, Forumul Eurosfat a câștigat Premiul Charlemagne Youth Prize la nivel național, premiu oferit anual de către Uniunea Europeană celor mai bune inițiative de tineret care contribuie la aducerea UE mai aproape de cetățeni. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri.

Despre Europuls

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea spațiului public european. Europuls își propune să stimuleze dezbaterile publice pe teme europene prin publicarea de articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe. Printre participanții la aceste evenimente se numără comisari europeni, europarlamentari români și străini, lideri politici, reprezentanți ai societății civile, experți și jurnaliști, care se întrunesc pentru a discuta teme relevante în cadrul Uniunii Europene.

Cei șase piloni tematici în jurul cărora s-au concentrat nu doar dezbaterile menționate, ci și celelalte prelegeri din cadrul forumului au fost: încrederea fundamentală în democrație, rolul democrației pe timp de pace și soluționarea conflictelor, democrația europeană și participarea civică transnațională, rolul critic al mass-media în păstrarea, promovarea și extinderea democrației, forța și vitalitatea democrației locale și importanța angajării noii generații în procesele democratice, precum și prioritizarea tinerilor în guvernanța și luarea deciziilor la nivel național și european.

Programul complet al Forumului este disponibil aici.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services