Joi, 27 februarie 2025, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Ambasada Franței și Institutul Francez din România organizează, între orele 15:00-17:00, la Cinema Elvire Popesco din București (bd. Dacia nr. 77), evenimentul „Fete și femei în cercetarea științifică”.
Inițiativa, care aduce în prim-plan importanța egalității de gen în domeniul științific și necesitatea de a sprijini fetele și femeile în carierele de cercetare, are loc în contextul celebrării a 10 ani de la recunoașterea, de către Adunarea Generală a ONU, a zilei de 11 februarie drept Ziua Internațională a Fetelor și Femeilor în Științe.
Conferința va reuni reprezentanți din diverse domenii – cercetare, educație, cultură, științe și afaceri – pentru a discuta echilibrul dintre științele exacte și cele socio-umaniste, dar și pentru a explora soluții concrete de sprijin pentru fetele și femeile implicate în cercetare. Astfel, cele două sesiuni sunt intitulate „Vocea cercetătorilor în științe exacte și socio-umaniste. Ce constatări? Ce nevoi?” și „Cercetarea – prioritate strategică, excelență incluzivă. Ce soluții ? Ce bune practici ?”.
Universitatea din București va fi reprezentată la eveniment de prof. univ. dr. Laura Grunberg, cercetătoare în sociologia genului, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și coordonatoare a proiectului ATHENA-UB, și de lect. univ. dr. Corina Ilinca, cercetătoare și cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și coordonatoare pentru cercetarea cantitativă a proiectului ATHENA-UB.
De altfel, Universitatea din București are o tradiție îndelungată în susținerea și recunoașterea meritelor femeilor din domeniul științific, fiind implicată activ în promovarea egalității de gen. Prin inițiativa „UB for Women in Science”, universitatea își propune să pună în valoare contribuțiile remarcabile ale femeilor în știință. Totodată, participarea în proiectul european ATHENA confirmă angajamentul UB de a implementa planuri de egalitate de gen și de a crea oportunități reale pentru femeile cercetătoare.
Egalitatea de gen în știință
În secolul XXI, știința este un domeniu dinamic, colaborativ și divers, contribuind esențial la soluționarea marilor provocări globale. Istoria a demonstrat că femeile au jucat un rol esențial în progresul științific, exemple celebre fiind Marie Curie și Ana Aslan, ale căror contribuții au modelat discipline întregi.
Cu toate acestea, femeile continuă să fie subreprezentate în știință: la nivel global, doar unul din trei cercetători este femeie. Această inechitate nu afectează doar femeile, ci limitează, de asemenea, progresul științific și eforturile țărilor de a construi societăți pașnice și dezvoltate, atât din punct de vedere social, cât și economic.
Apelul la acțiune lansat de UNESCO
Pentru a atrage atenția asupra decalajului de gen în știință, UNESCO a lansat în februarie 2024, apelul la acțiune UNESCO Call to Action: Closing the gender gap in science, adresat guvernelor, universităților, instituțiilor de cercetare, sectorului privat și organizațiilor filantropice
Scopul acestui apel este dublu: pe de o parte, de a încuraja fetele să urmeze cariere în știință, demonstrând că acest domeniu le este accesibil și le oferă perspective reale de succes, și pe de cealaltă parte, de a elimina barierele care împiedică femeile să își atingă potențialul și să obțină poziții de conducere în cercetarea științifică.
Programul integral al evenimentului este disponibil aici – PDF.