În perioada 24-26 septembrie, o delegație a Universității din București a participat la evenimentul Global CIVIS Days 2024. Găzduită de Universitatea Paris Lodron din Salzburg, această ediție a propus o gamă largă de workshopuri, paneluri și sesiuni publice care au urmărit să încurajeze cooperarea și schimbul de cunoștințe atât în cadrul Alianței CIVIS, cât și în cadrul întregii societăți.
Evenimentul a adus împreună studenți, cadre didactice, personal administrativ din cele 11 universități membre, factori de decizie și de inovație și autorități locale din toată Europa. Întâlnirile din cadrul Global CIVIS Days și-au propus să creeze un spațiu adecvat pentru discuții și cooperare în vederea consolidării CIVIS prin identificarea unor soluții inovative la provocările de ordin societal cu care CIVIS se confruntă.
Astfel, cele trei zile ale Global CIVIS Days 2024 au inclus numeroase workshop-uri, conferințe, întâlniri de lucru și alte activități, organizate în trei formate principale, care au evidențiat relevanța academică și societală a activității CIVIS, realitatea Alianței CIVIS privită ca un spațiu interuniversitar, dar și angajamentul față de societate al tuturor universităților membre CIVIS.
De asemenea, în cadrul evenimentului, rectorii și reprezentanții universităților membre CIVIS și ai partenerilor de pe continentul african au convenit crearea Asociației CIVIS, o nouă entitate legală care va permite dezvoltarea unor noi parteneriate și colaborări.
De altfel, privind spre viitor, o temă majoră a conferinței a fost rolul evolutiv al Europei în educația globală. În acest context, reprezentanții CIVIS și-au menținut angajamentul ferm pentru avansarea unei educații superioare integrate și bazate pe colaborare, nu doar în Europa, ci la nivelul întregii lumi. Eforturile alianței se extind pentru a dezvolta instrumente digitale inovatoare și metode de formare, incluzând module virtuale și resurse multilingvistice pentru a îmbunătăți mobilitățile pentru studenți și personal. Introducerea cardului european de student este unul din dezideratele aflate la orizont, simplificând accesul la servicii universitare pentru toate instituțiile membre CIVIS. În plus, se are în vedere dezvoltarea unui campus digital dedicat care să susțină colaborarea în cercetare și accesibilizarea resurselor de cercetare pentru toți membrii alianței.
În cadrul evenimentului, organizatorii au pregătit și o serie de sesiuni publice. Acestea au fost organizate atât marți, 24 septembrie 2024, cât și miercuri, 25 septembrie 2024, și au putut fi urmărite live, pe conturile de Social Media ale Alianței:
Public Dissemination European Degree (24 septembrie)
Public Dissemination: BIPs and European University Alliances: A match for the future (24 septembrie)
Public Session: African-EU Science Collaboration (24 septembrie)
Public Panel Discussion on European University Alliances (24 septembrie)
Public Dissemination PolyCIVIS (25 septembrie)
Despre CIVIS
CIVIS este o alianță universitară a 11 dintre cele mai cunoscute universități europene, ce numără aproximativ jumătate de milion de studenți și peste 70.000 de membri la nivel de personal, incluzând peste 37.400 de cadre universitare și cercetători. Expertiza, cunoștințele și valorile lor comune nu doar consolidează rolul CIVIS în conturarea viitorului învățământului superior, dar și abordează provocările societale esențiale și practice ale zilelor noastre.
Primele universități membre CIVIS au fost: Universitatea Aix-Marseille (Franța), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea din București (România), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania). În decembrie 2020, Comisia Europeană a aprobat cererea de integrare a Universității din Glasgow în alianța universităților CIVIS, ca partener asociat, iar în octombrie 2021, Universitatea Paris Lodron (PLUS) din Salzburg devine al zecelea membru al Alianței și prima universitate austriacă din familia noastră europeană. Începând cu 1 octombrie 2022, prin aderarea oficială a Universității din Lausanne (UNIL), comunitatea CIVIS se extinde, ajungând să numere 11 universități membre.
Despre Global CIVIS Days
Global CIVIS Days reprezintă un prilej pentru comunitatea academică CIVIS să se întâlnească, să discute, să inoveze, dar și să sărbătorească.
Global CIVIS Days constituie principalul eveniment anual din cadrul CIVIS și aduce împreună studenți, cadre didactice, cercetători și alți angajați din universități, reprezentanți ai societății civile, gânditori, responsabili de politici publice și reprezentanți ai autorităților locale din toată Europa. Scopul este acela de a conecta comunități, de a discuta și dezvolta proiecte în comun de natură să contribuie la dezvoltarea Alianței CIVIS și de a identifica soluții inovative pentru provocări de natură societală.
În fiecare an, evenimentul este găzduit, prin rotație, de o altă universitate membră CIVIS. Mai multe detalii despre edițiile anterioare, găzduite în 2022 de Universitatea Națională și Capodistriană din Atena și în 2023 de Universitatea din Tübingen sunt disponibile aici și, respectiv aici.