În perioada 9-11 noiembrie 2022, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al Universității din București pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională, a participat la Danube Rectors Conference (DRC) cu o prezentare despre evoluția practicilor decizionale în raport cu cercetarea științifică.
Totodată, în cadrul evenimentului, tânăra cercetătoare Mihaela Cudălbeanu de la Universitatea din București a primit unul dintre premiile Danubius Award 2022, la categoria Danubius Young Scientist Awards.
Întâlnirea de anul acesta, desfășurată în Maribor, Slovenia, s-a centrat pe o temă de actualitate și cu o relevanță deosebită pentru timpurile pe care le trăim: Digital Transformation of the Danube Higher Education Area in Conditions of Recovery.
Astfel, în cadrul conferinței s-au discutat diverse aspecte referitoare la principalii piloni ai transformării digitale în Europa, mai ales în contextul recentei crize provocate de pandemia cu COVID 19: Big Data, High Performance Computing, Open Science sau Cybersecurity.
O atenție aparte a fost acordată rolului științei și adevărului științific în contextul digitalizării. În legătură cu această temă, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al Universității din București și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, a susținut, în calitate de keynote speaker, conferința intitulată “Policymaking in Turbulent Times. Science, data, truth and decision patterns”.
Prezentarea a abordat noile perspective, oportunități și riscuri ale abordărilor din zona “evidence-informed policy”, încercând să creeze un spațiu de reflecție pentru analiza evoluției practicilor decizionale în raport cu cercetarea științifică și cu echilibrul dintre putere, expertiză și democrația participativă.
Premiată cu Danubius Young Scientist Awards în cadrul DRC, dr. Mihaela Cudălbeanu este asistent cercetător la Centrul de Cercetări pentru Protecția Mediului și Valorificarea Deșeurilor (PROTMED) din cadrul Universității din București. Și-a obținut doctoratul în aprilie 2022 cu o teză intitulată „Caracterizarea chimică și studiul activității biologice a unor compuși prezenți în specia Nymphaea alba din Rezervația Biosferei Delta Dunării”.
Interesele ei de cercetare vizează în primul rând domeniul chimiei organice, în mod special extracția componentelor bioactive naturale și proprietățile lor biologice (anti-tumorale, anti-microbiene, antioxidante și activități de inhibiție enzimatică). Zona ei de expertiză include analiza și caracterizarea componentelor naturale din extractele de plante acvatice prin utilizarea tehnicilor UV-VIS, IR, RMN, HPLC-DAD, HPLC-MS și GC-MS. A fost membră în cinci proiecte și a coordonatul unul (PN-III-P1-1.1-MC-2017-0953), toate referitoare la componentele bioactive din diverse extracte de plante medicinale și la caracterizarea proprietăților lor biologice.
Este autoarea a 10 articole ISI, cu 105 citări și un H index de 6.
Danube Rectors Conference este una dintre cele mai mari rețele de universități europene, cuprinzând 65 de instituții de învățământ superior din țările traversate de Dunăre. Aceasta își propune să îmbunătățească învățământul superior din regiune prin stabilirea și facilitarea contactelor bilaterale și multilaterale între universități. Astfel, printre scopurile declarate ale DRC se numără: coordonarea ideilor și acțiunilor membrilor săi prin schimbul de informații cu privire la subiecte de interes comun; promovarea cooperării asupra unor subiecte de interes comun, contribuind astfel la stabilitatea și dezvoltarea unei societăți deschise și democratice în Europa; să acționeze ca o instanță consultativă prin prezentarea propriilor viziuni și recomandări asupra unor probleme care vizează universitățile, guvernele, organizațiile naționale și internaționale, dar și alte instituții implicate în problematici care privesc universitățile.
Mai multe informații despre DRC sunt disponibile aici.