fbpx

„Universitatea din București se ridică, cel puțin în Științele Sociale, la rangul multor universități din străinătate” – interviu cu Sînziana Mocanu

„Universitatea din București se ridică, cel puțin în Științele Sociale, la rangul multor universități din străinătate” – interviu cu Sînziana Mocanu

În cadrul celei de-a șasea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2022, Sînziana Mocanu, absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare de licență în domeniul Științelor Sociale.

Lucrarea, intitulată Trupul ca instrument social. O analiză vizuală asupra nudului feminin pe Instagram”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Călin Cotoi și de dr. Raisa-Gabriela Zamfirescu.

În prezent, Sînziana Mocanu urmează studiile masterale la aceeași facultate, având ca interese predilecte de cercetare sociologia, antropologia, arta contemporană, publicitatea și dinamica rețelelor sociale în prezent.

Despre provocările din spatele redactării unei lucrări de licență cu o temă inedită, de actualitate, precum și despre ambițiile și planurile de viitor în cercetare ne vorbește chiar Sînziana Mocanu.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a șasea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „Cea mai bună lucrare de licență” în domeniul Științelor Sociale. Ce v-a motivat să participați la această competiție și ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Sînziana Mocanu: Dorința care a stat la baza participării mele la Premiile Senatului, a fost „detabuizarea” corpului gol. Cât timp am lucrat la teza mea, m-am izbit de situații în care am fost criticată pentru tema abordată. Critica a venit de unde mă așteptam mai puțin, și anume de la colegi care studiau la rândul lor științe umaniste.

R.: Cercetarea dumneavoastră, Trupul ca instrument social. O analiză vizuală asupra nudului feminin pe Instagram”, a fost coordonată de prof. univ. dr. Călin Cotoi și de dr. Raisa-Gabriela Zamfirescu. Au existat momente în care au existat viziuni diferite ale colaboratorilor asupra vreunui aspect al lucrării și, dacă da, cum au fost depășite astfel de situații?

S.M.: Aici am un răspuns destul de amuzant. Cât timp am lucrat la teză am citit mult pe lângă sursele academice pe care le-am folosit. Lecturile mele aveau legătură într-o anumită măsură cu tema lucrării mele. Prin primăvara anului trecut am reușit să pun mâna pe Prigoana plăcerilor de Michel Onfray. Am fost atât de impresionată de modul de abordare al autorului încât am vrut să îmi schimb a treia oară metodologia. Atunci Raisa mi-a interzis să citesc ca să îmi pot susține licența în vară, la vremea când am vrut să fac schimbarea drastică fiind aproape gata.

R: „O analiză vizuală asupra nudului feminin pe Instagram”: a fost sau nu o temă care implică multe riscuri sau o potențială recepționare eronată, având în vedere nota insolită și subiectul ales? Care a fost motivația alegerii acesteia?

S.M.: Cum menționam anterior, am fost criticată de unele guri pentru tema aleasă. Mie, personal, nu mi-a păsat ce cred ceilalți. Încă din anul întâi de facultate unul dintre subiectele mele de interes a fost corpul. După ce mi-am făcut primul tatuaj și ulterior rupt clavicula, am devenit mult mai conștientă de el. Dacă ar fi să îmi psihanalizez alegerea, aceasta are rădăcini adânci în copilăria mea pentru că mereu m-a fascinat mitul lui Adam și al Evei, mai ales momentul în care, mușcând din fructul cunoașterii, și-au acoperit părțile intime. Motivația ar trebui argumentată într-un alt interviu ca să o pot aborda în profunzime.

R: Când ați început să lucrați la teză, cât de mult timp a necesitat documentarea și diseminarea interviurilor și ce dificultăți ați întâmpinat?

S.M.: Am lucrat la teza mea de licență încă din anul doi de studii. Acum nu consider că am întâmpinat mari dificultăți. Ce m-a afectat cel mai tare a fost ștergerea unor postări de către Instagram.

R: Ați ales să folosiți ca metodă de cercetare analiza de conținut vizuală, și ca instrumente științifice interviul și trei dimensiuni de analiză elaborate de sociologul american Erving Goffman. În ce constă acestea? De asemenea, povestiți-ne de „cea personală adăugată”, așa cum ați definit-o – „Fluiditatea feminină și autoprezentarea”.

S.M.: Am ales dimensiunile lui Goffman pentru că se pliau foarte bine pe tema mea. Atingerea feminină apare într-un număr foarte mare de nuduri, poziția modelelor este deseori de inferioritate, iar prin Licensed Withdrawal sunt surprinse emoțiile. Dimensiunea proprie a pornit în urma analizei unui număr covârșitor de nuduri. Am observat o proporție frumușică a pozelor în apă, de unde fluiditatea, și a celor în oglindă de unde autoreprezentarea.

R.: Având în vedere că este un studiu interdisciplinar complex, care a necesitat o documentare temeinică, atât cunoștințe de sociologie, antropologie, cât și de artă și social media, luați în calcul posibilitatea dezvoltării acestui studiu în cadrul disertației?

S.M.: Având în vedere că în prezent studiez Sondaje de opinie, marketing și publicitate, o lucrare de disertație care să aibă rădăcinile din teza mea de licență nu este exclusă.

R.: La finalul capitolului de „Concluzii”, ați menționat că „Nuditatea feminină din mass-media este în continuare blamată”. Din punctul dumneavoastră de vedere, de ce se întâmplă acest lucru și cum am putea combate acest fenomen?

S.M.: Este foarte mult de discutat pe baza acestei întrebări. Un răspuns vulgar ar da vina pe normele și valorile pauliniene pe care încă le propagăm ca societate globală. Un răspuns elaborat necesită scrierea unei alte lucrări.

R.: Ați conchis că nudul de pe Instagram devine un seminud, în ideea că nu mai putem vorbi de nudul clasic în fiecare parte corporală are permisiunea de a fi văzută. Este o formă de cenzură sau restricționare, o contracarare a procesului de obiectificare a femeii sau, dimpotrivă, chiar reversul acesteia?

S.M.: Nudul devine seminud pentru că îl face mai puțin rușinos. Părțile intime sunt asociate cu vulgaritatea. În nudurile pe care le-am analizat nu putem vorbi de o obiectificare a femeii pentru că ele nu apar ca parte a societății de consum per se.

R.: În ce fel a afectat contextul pandemic conținutul încărcat pe rețeaua socială de photo și videosharing? Există vreo corespondență între faptul că izolarea la domiciliu și, implicit, limitarea relaționărilor sociale, și faptul că userii au generat mai mult content, iar expunerea feminină a atins un nivel ridicat?

S.M.: Analiza mea nu s-a bazat pe nudurile homemade. E adevărat că în timpul pandemiei conținutul de acest fel a crescut, dar pe mine nu asta m-a interesat.

R.: Care sunt acei profesori care v-au marcat în mod deosebit în timpul studiilor și în ce mod au contribuit aceștia la evoluția dumneavoastră profesională și personală?

S.M.: În primul rând. au fost profesorii mei coordonatori de la licență. Raisa Zamfirescu a reușit să îmi dea noi perspective în cercetare și să mă scoată de pe axul meu drept, iar profesorul Cotoi m-a motivat să fiu mai bună, să scot mai mult de la mine. De asemenea, profesorul Adrian Deoancă a avut un impact major asupra parcursului meu academic deoarece, prin modalitățile de examinare, respectiv predare, a reușit să îmi dea profunzimea de care aveam mare nevoie. Nu în ultimul rând, Dragoș Ilie m-a determinat să mă îndrăgostesc de societatea de consum și așa, să îmi explic de ce se întâmplă o mulțime de fenomene sociale.

Aș vrea să adaug și unul dintre colegi, pe Cărăușu Bogdan. Sunt profund recunoscătoare că a intrat în viața mea via FSAS.

R.: Un număr foarte mare de studenți și masteranzi aleg să își continue studiile în universități prestigioase din afara țării. Dumneavoastră, în schimb, ați ales, până în acest moment, doar spațiul românesc. Ce v-a motivat să vă aprofundați studiile la Universitatea din București? V-ați gândit și la posibilitatea de a studia în străinătate?

S.M.: Universitatea din București se ridică, cel puțin în Științele Sociale pentru că asta studiez, la rangul multor universități din străinătate.

 

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services