Universitatea din București și echipa „România, te iubesc!” i-au provocat pe studenți la o dezbatere despre #RomâniaLaCentenar

Universitatea din București și echipa „România, te iubesc!” i-au provocat pe studenți la o dezbatere despre #RomâniaLaCentenar

11 decembrie 2018 în Actualitate, Evenimente, Știri, Student

Luni, 10 decembrie 2018, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București a fost gazda unei dezbateri despre #RomâniaLaCentenar. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea cărții „România, te iubesc!” și a avut loc în Sala 641 (Leu) a FJSC.
Spațiul s-a dovedit neîncăpător pentru cadrele didactice, studenții, masteranzii și doctoranzii FJSC, bucuroși să cunoască echipa proiectului „România, te iubesc!”, un etalon pentru ceea ce înseamnă meseria de jurnalist în an centenar. De altfel, prof. univ. dr. Luminița Roșca, cadru didactic la FJSC și autoare a numeroase volume dedicate producției textelor jurnalistice, a salutat inițiativa echipei „România, te iubesc!” de a lansa cartea cu același nume, remarcând faptul că materialele publicate în aceasta vor constitui exemple de how to do it pentru studenții pasionați de reportaje.
Prezenți la eveniment, Paul Angelescu, Alex Dima, Paula Herlo, Cristian Leonte, Rareș Năstase și Cosmin Savu i-au provocat pe studenții Universității din București să-și depășească limitele, să aibă curajul să fie outside the box, să fie ei schimbarea și să nu le fie teamă de eventualele eșecuri. De altfel, Rareș Năstase a remarcat faptul că eșecurile sunt cele care ar trebui să-i motiveze pe studenți, indiferent de domeniul de activitate.
Provocat de studenți să descrie România ultimilor 100 de ani, Cristian Leonte a subliniat faptul că România este țara oamenilor fericiți și țara oamenilor cărora le pasă unii de ceilalți. În plus, Paula Herlo a descris România drept țara în care românii au pus bazele primului #proiectdețară, construind primul spital de oncologie pentru copii exclusiv din donații.
Jurnaliștii și-au motivat demersul de a lansa cartea „România, te iubesc!” exact în anul în care statul național unitar român împlinește 100 de ani prin celebrul proverb latin verba volant, scripta manent, întrucât volumul se dorește o radiografie a prezentului, un „letopiseț al vremurilor moderne”. Cartea, apărută la editura Humanitas, este inspirată de cele mai bune reportaje și anchete video ale echipei. În acest context, Paul Angelescu, cel mai nou membru al echipei, a subliniat faptul că viitorii jurnaliști ar trebui să fie, în primul rând curioși și ancorați în realitate.
Cosmin Savu vede în proiectul „România, te iubesc” un mod de viață: „nu poţi să fii jurnalist opt ore sau zece ore pe zi. Eşti jurnalist şi când bei o bere cu prietenii (de câte ori nu-i chinui cu poveşti despre anchetele mele), dar mai ales când documentezi un potențial subiect. Şi asta o faci de multe ori în aşa-zisul timp liber, atunci când eşti în concediu sau în parc cu familia”. De asemenea, Alex Dima a evidențiat faptul că jurnalismul este una dintre acele profesii în care viața profesională este și viață personală, povestindu-le studenților una dintre experiențele sale din perioada de documentare a reportajului despre „marea defrișare” din România.
La finalul dezbaterii a urmat o sesiune non-formală de Q&A, iar membrii echipei au dat autografe pe cărțile oferite participanților la eveniment, anunțând posibilitatea unor internship-uri pentru cele mai interesante propuneri de subiecte primite de la studenții Universității din București.

GALERIE FOTO

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.