Universitatea din București, prin intermediul CEREFREA Villa Noël, și Institutul Cultural Român de la Paris (ICR-Paris) au organizat o expoziție online dedicată arhitecturii, cu titlul Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădini din București.
Vernisajul a avut loc la începutul lunii noiembrie 2020, iar publicul larg o poate accesa atât online, cât și fizic, în spațiul de la ICR-Paris, după ce Franța va ieși din carantină, până la data de 31 ianuarie 2021.
Partenerii acestei colaborări de amploare au lansat totodată și un album cu același titlu, sub direcția arhitectului Jérémy Vercken.
Asistenta expoziției și totodată reprezentanta Universității din București în acest proiect este lect. univ. dr. Alexandra Ilina, de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.
„Vatra Luminoasă este un cartier de locuințe sociale, construit la periferia Bucureștiului între anii 1933 și 1949, destinat muncitorilor, meșteșugarilor și funcționarilor. Cartierul, care se înscrie în istoria mișcării moderne, a fost conceput, pe baza modelului orașelor-grădini, de Ioan Hanciu și Nicolae Aprihăneanu. Ei au pus pe primul plan spațiile verzi, individuale și colective, dar și echipamentele publice. Aceste spații sunt de acum protejate de Institutul Național al Patrimoniului și reprezintă unica realizare de această calitate si anvergură din România interbelică”, este prezentarea acestui loc din București, elaborată de organizatori.
Expoziția este realizată cu sprijinul Ideilagram, al Institutului Cultural Român și al Administrației Fondului Cultural Național. Albumul este editat de Ideilagram cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitecților din România și al AFCN.
Persoanele interesate pot viziona prezentarea cărții-album Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădini în București pe pagina oficială de Facebook a ICR Paris, aici. De asemenea, clipul de prezentare a expoziției poate fi regăsit aici, iar scriitorul Matei Vișniec a scris un articol despre această expoziție inedită, care poate fi consultat aici.