În perioada 11-14 august 2018, cinci voluntari pentru Geoparc, însoțiți de doi reprezentanți ai administrației Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” au participat la o tabără organizată de Geoparcul transfrontalier UNESCO “Muskau Arch”, aflat în Polonia și Germania.
Tabăra, aflată la a treia ediție, este destinată tinerilor cu vârste între 15 și 16 ani care locuiesc pe teritoriul unui geoparc UNESCO. Tema abordată în acest an a fost „Energia întâlnește geologia”. În acest sens, participanții au fost invitați să cunoască cele patru forțe ale naturii: pământul, focul, apa și vântul, dintr-o altă perspectivă. Prin intermediul mai multor activități și workshop-uri. ei au aflat despre importanța și impactul acestor forțe ale naturii în economie, legătura lor cu geologia, dar și cu teritoriul Geoparcului Muskau Arch.
La tabără au participat 35 de tineri reprezentând geoparcuri UNESCO din România, Ungaria, Grecia, Italia și geoparcul gazdă.
Printre activitățile derulate pe parcursul taberei se mai numără “Green Camp Day”, un workshop dedicat economisirii de energie prin gesturi și activități simple și la îndemână, în concordanță cu obiectivele UNESCO din cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030. De asemenea, tinerii au avut posibilitatea să înțeleagă mai bine ce înseamnă mediul antropic și ce a însemnat dezvoltarea industrială a unor zone precum Weißwasser, Döbern (Germania) și Łęknica (Polonia).
Nu au lipsit întâlnirile cu artizani locali și deprinderea de meșteșuguri tradiționale utilizând materiale naturale, precum și serile tematice în care participanții din fiecare țară încearcă să își promoveze cât mai bine teritoriul pe care îl reprezintă.
Cei cinci voluntari ai Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” le-au prezentat celorlalți tineri proiectul Instagram GGN Youth pe care l-au inițiat împreună cu tinerii din Geoparcul UNESCO “Tumbler Ridge” din Canada. Ei i-au invitat pe ceilalți participanți să se alăture proiectului sau să se implice în activități similare de promovare a Rețelei Globale a Geoparcurilor și a geoparcurilor de unde provin pe rețelele de socializare.
Și mascota Andi Andezit a avut ocazia să exploreze locuri noi din geoparcurile reprezentate în tabără. Astfel, voluntarii pentru Geoparc au prezentat detalii despre proiectul mascotei călătoare și au oferit fiecărui grup câte o astfel de mascotă.
Participarea celor cinci tineri voluntari hunedoreni la această tabără este o inițiativă a Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, administrat de Universitatea din București. Ea se numără printre activitățile educaționale desfășurate la nivel internațional care le oferă voluntarilor posibilitatea de a promova singurul Geoparc UNESCO din România, de a descoperi alte Geoparcuri și de a întâlni tineri de vârsta lor, cu pasiuni comune.