Workshop-ul „Matematizarea fizicii sau fizicalizarea matematicilor mixte?” la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB

Workshop-ul „Matematizarea fizicii sau fizicalizarea matematicilor mixte?” la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB

25 septembrie 2018 în Evenimente, Știri

În perioada 1-2 octombrie 2018 se va desfășura workshop-ul Matematizarea fizicii sau fizicalizarea matematicilor mixte? la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB. La eveniment vor participa  John Schuster (University of Sydney), Robert Arnăutu (independent, Cluj), Ovidiu Babeș (IRH-ICUB), Mihnea Dobre (IRH-ICUB), Dana Jalobeanu (IRH-ICUB) și Grigore Vida (IRH-ICUB).
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului de cercetare Apariția și dezvoltarea fizicii matematice în contextul filosofiei experimentale (PN-III-P4-ID-PCE-2016-0228).
Istoria apariției științei moderne abordează încă într-o manieră largă modul în care filosofia naturală a devenit matematică. Dar narațiunile clasice despre „matematizarea naturii” (cel puțin în versiunea lui Koyré) au devenit mai mult sau mai puțin depășite cu afirmațiile lor despre înlocuirea viziunii aristotelice cu una platonică, în care este recunsocută o structură matematică a realității. În schimb, istoricii preferă să vorbească astăzi despre „forme de matematizare” și să se concentreze pe practici, înțelese într-un chip suficient de general încât să poată acoperi atât proceduri experimentale, cât și aspecte ale formării de teorii. Potrivit acestui punct de vedere, diferite forme de practici matematice au ajuns să joace un rol important în filosofia naturală înaintea reflecțiilor filosofice asupra statutului matematicii sau asupra relației dintre matematică și filosofie naturală.
O altă direcție a fost reconstrucția categoriilor folosite de actori pentru a descrie ceea ce întreprind. „Fizico-matematica”, un concept-cheie pentru Beeckman, Descartes și Mersenne, a primit în ultimul timp atenția cuvenită, dar mai există o formă de „amestec” al fizicii și matematicii, numită uneori de practicanți „fizică matematică” și rămasă puțin studiată până astăzi. Spre deosebire de abordarea fizico-matematică, aceasta din urmă nu pornește de la presupoziții metafizice tari, ci este un demers de jos în sus, în care obiectele matematice sunt construite prin măsurare și cuantificare.
John Schuster a propus o idee importantă, aceea că în secolul al XVII-lea avem de-a face mai degrabă cu o „fizicalizare” a matematicilor mixte, decât cu o matematizare a fizicii. Workshop-ul va oferi posibiltiatea de a examina critic această teză și de a o testa prin diferite studii de caz (Descartes, Mersenne, Rohault, Roberval), pe care le vor prezenta membrii echipei proiectului Apariția și dezvoltarea fizicii matematice în contextul filosofiei experimentale.
Mai multe detalii despre workshop-ul „Matematizarea fizicii sau fizicalizarea matematicilor mixte?” pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.