Universitatea din București a organizat, ca parteneră în Consorțiul ReCoNnect, în perioada 27 – 28 septembrie 2024, mai multe evenimente menite să popularizeze știința modernă și să creeze conexiuni între cercetători și publicul larg în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2024.
Cercetătorii Universității din București au participat la evenimente în București, Măgurele (Ilfov) și în geoparcurile administrate sau susținute de UB, cu ateliere, workshop-uri și experimente care s-au încadrat în tematica din acest an a proiectului, „Știință pentru Pace și Securitate”.
Universitatea din București a fost la acest eveniment prin patru dintre facultățile sale, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie și Geofizică și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. În plus, atât în București, cât și în Măgurele, cercetătorii UB și reprezentanții proiectului „SciResCareer – Centru Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București – Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată” au prezentat publicului larg modul în care știința își poate aduce contribuția la dezvoltarea de soluții pentru securitatea și pacea globală.
La nivel național, Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect 2024 a reunit peste 25.000 de participanți din întreaga țară și peste 500 de cercetători, transformând știința într-o experiență accesibilă și captivantă pentru publicul larg. Evenimentul s-a desfășurat în peste 20 de localități, de la centre universitare majore precum București și Cluj-Napoca, până la geoparcuri și școli din zone rurale.
În cadrul proiectului, cercetători din diverse domenii — fizică, chimie, geologie, inginerie și multe altele — au ieșit din laboratoare pentru a interacționa cu participanții și a demonstra ce înseamnă munca lor. Publicul a avut ocazia să descopere cum se desfășoară activitatea unui cercetător și cât de fascinantă poate fi știința modernă și cum poate fi aceasta pusă în slujba păcii și securității.
De la experimente spectaculoase și demonstrații științifice interactive, până la discuții deschise despre inovațiile din cercetare, evenimentul a arătat tuturor, de la copii la adulți, cât de relevante sunt aceste descoperiri pentru viața de zi cu zi.
„ReCoNnect a reușit nu doar să aducă știința mai aproape de public, dar și să stimuleze curiozitatea și dorința de cunoaștere în rândul participanților. Este un pas important pentru promovarea carierei de cercetător și pentru formarea unei societăți mai informate și mai implicate în știință”, a declarat Bogdan Popovici, cercetător IFIN-HH și coordonatorul ReCoNnect.
Prin această ediție, ReCoNnect a demonstrat încă o dată că știința nu este rezervată doar laboratoarelor universitare, ci poate fi parte integrantă a comunităților din întreaga țară.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment anual dedicat științei și educației științifice, organizat în România de consorțiul ReCoNnect. Evenimentele fac parte din seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene, și dau publicului de toate vârstele oportunitatea de a interacționa cu cercetători de top și cadre didactice universitare, oferindu-le experimente și demonstrații științifice potrivite cu tema acestui an aleasă pentru România: „Știința pentru Pace și Securitate”.
Anul acesta au fost organizate evenimente în Baia Mare, Bistrița, Brăila, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Fălticeni, Galați, Hațeg, Horezu, Măgurele, Pitești, Reșița, Râmnicu Vâlcea, Rupea, Siret, Solca, Suceava, Tulcea.
ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01.
Consorțiul ReCoNnect este format din zece parteneri: patru instituții de învățământ superior: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Universitatea din Galați, și șase institute de cercetare: IFIN-HH, INFP, INFLPR, IFA, INCDFM, ISS, cărora li s-au alăturat la această ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni peste 50 de parteneri din toată țara.
În fiecare an, consorțiul ReCoNnect organizează o serie de evenimente pentru promovarea educației științifice care facilitează întâlnirile directe între cercetători și școlile din țară, precum Caravana de știință ReCoNnect, Școala Altfel ReCoNnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect, Școala de vară de