16 studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică au răspuns prezent la Aplicația de Primăvară în Carpații de Sud

16 studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică au răspuns prezent la Aplicația de Primăvară în Carpații de Sud


În perioada 18-21 aprilie 2019, Asociația Studenților Geologi și Geofizicieni (ASGG) a organizat Aplicația de Primăvară în Carpații de Sud. Adresat studenților Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, proiectul a urmărit familiarizarea studenților cu structura, stratigrafia, paleontologia și istoria geologică a Carpaților Meridionali. La aplicație au participat 16 studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică, sub îndrumarea lect. univ. dr. ing. Ștefan Vasile și a asist. drd. Dragoș Panaitescu.

În timpul aplicației, au fost parcurse profile geologice care au intersectat o bună parte a unităților tectonice majore care compun Carpații de Sud.

Astfel, în mai multe puncte clasice amplasate de-a lungul Dunării, dar și în raza localității Bigăr, acolo unde formațiunile carbonifere și Jurasic inferioare purtătoare de cărbuni, au putut fi observate fundamentul cristalin al Unităților Danubiene și cuvertura lor sedimentară, incluzând depozite continentale acumulate în timpul Permianului, Carboniferului și Jurasicului timpuriu, dar și depozitele marine acumulate în Jurasicul mijlociu și Jurasicul târziu.

De asemenea, în zona contactului cu Unitățile Danubiene, la Podul Siriniei, au putut fi observate depozitele marine, de fliș, ale Pânzei de Severin, iar la Anina, localitate de o importanță majoră în cunoașterea paleoflorelor jurasice, studenții au descoperit depozitele jurasice ale Pânzei Getice, incluzând formațiunile Jurasic inferioare continentale, purtătoare de cărbuni exploatați vreme de peste 200 de ani .

În plus, în cadrul aplicației au fost observate și depozitele miocene din depresiunea post-tectogenetică Bozovici, acolo unde succesiunile de argile, marne, nisipuri și tufuri vulcanice includ și strate de cărbune brun, exploatat în carieră, bogate în impresiuni de frunze și lemne silicifiate.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.