Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice ucraineano-române, Universitatea din București, în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în România, a organizat luni, 25 iunie 2018, masa rotundă cu tema „Ucraina-România: istorie și prezent”. Evenimentul a avut loc în Sala „Constantin Stoicescu” a Facultății de Drept, începând cu ora 10:00.
În deschiderea dialogului, invitatul de onoare al evenimentului, Excelența Sa, domnul Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România, a remarcat faptul că „în an Centenar pentru România, este o onoare că la Universitatea din București se aduce în discuție și împlinirea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ucraina și România.”
Masa rotundă a conturat, din perspectivă istorică, imaginea pe care cele două state au avut-o pe parcursul secolului scurs de la stabilirea primelor relații diplomatice, dar a și propus idei prin care cooperarea dintre Ucraina și România să poată fi, pe viitor, și mai strânsă.
Prezent la eveniment, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector al Universității din București, a precizat faptul că „pentru UB este o onoare să fie gazda mesei rotunde „Ucraina-România: istorie și prezent”, mai ales dacă ținem cont de anul Centernar în care ne aflăm”. Totodată, conf. Costreie și-a exprimat dorința ca întâlniri precum cea prilejuită de acest moment să devină o tradiție la Universitatea din București.
De asemenea, Iryna Matiash, directorul Societății Științifice de Istorie a Diplomației și Relațiilor Internaționale, a remarcat faptul că discuția despre relațiile diplomatice dintre Ucraina și România este una de bun augur, aducând în discuție și realizând o paralelă între Centenarul României și Centenarul Serviciului Diplomatic Ucrainean. Iryna Matiash a provocat audiența în a descoperi, cu ajutorul unui material video, secvențe memorabile și momente importante din cei 100 de ani ani de la stabilirea relațiilor diplomatice ucraineano-române.
Evenimentul a continuat cu vernisajul expoziției “Ukrainian diplomacy 1917-1924: the birth of national traditions”, dedicată împlinirii a 100 de ani de serviciu diplomatic ucrainean. În cadrul expoziției au fost prezentate, în imagini, cele mai importante evenimente de pe parcursul tumultuos pe care serviciul diplomatic ucrainean l-a avut în ultimul secol.
În plus, în cadrul mesei rotunde, Teophil Rendiuk, membru în Societatea Științifică de Istorie a Diplomației și Relațiilor Internaționale, și Tetiana Toma, doctor în Științe Politice la Universitatea din București, au prezentat activitatea avută de ofițerii ucraineni și de reprezentanții corpului diplomatic ucrainean în România, în perioada 1918-1923.
De asemenea, în cadrul evenimentului au mai avut intervenții Liliia Bilousova, director al Arhivei de Stat a regiunii Odessa, Stepan Vidnianskyi, directorul Departamentului de Istorie al Relațiilor Internaționale și Politică Externă a Ucrainei, prof. univ. dr. Radu Carp, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Inna Khomenska, director al Departamentului de Publicitate și Publicare al Direcției Generale de Servicii de Redactare a Misiunilor Diplomatice, Oleh Mashevskyi, director al Departamentului de Istorie Modernă și Contemporană a Țărilor Străine din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Taras Shevchenko” din Kiev, prof. univ. dr. Marius Diaconescu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București, și Oleh Shekera, director al Institutului de Medicină a Familiei a “P.L. Shumpyk National Medical Academy of Postgraduate Education”.
În finalul evenimentului, au fost trasate concluziile privind starea actuală și perspectiva relațiilor dintre Ucraina și România, în prezența a numeroși savanți din Ucraina, a membrilor comunității academice a Universității din București, a membrilor Ministerului Afacerilor de Externe al României, precum și a mediului de experți din zona politică.
Programul complet al mesei rotunde cu tema „Ucraina-România: istorie și prezent” poate fi accesat aici.
