În perioada 9-14 iunie 2024, s-a desfășurat la CERN, în Geneva, prima ediție a programului CERN Romanian Teacher Programme (RTP), dedicat profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar liceal din România. CERN RTP este coordonat de Facultatea de Fizică a Universității din București împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și grupul “Education, Communication and Outreach” CERN.
La program au luat parte 27 de profesori din învățământul preuniversitar din întreaga țară, care au avut astfel ocazia să afle despre cele mai noi descoperiri în fizica particulelor elementare și a energiilor înalte de la formatori și cercetători în domeniu. În cadrul sesiunilor și atelierelor propuse, au fost prezentate atât temele de cercetare abordate la CERN, inclusiv contribuția României, cât și noțiuni teoretice și practice de fizica particulelor elementare și activități (cu materiale suport) ce pot fi abordate cu elevii.
Sesiunile de prezentare, vizitele și laboratoarele au fost susținute de cercetători români și străini și de cadre didactice universitare care colaborează sau își desfășoară activitatea la CERN. Activitatea și interacțiunile sunt astfel gândite încât, la finalul programului, profesorii de fizică participanți devin ambasadori și transmit informațiile și cunoștințele generațiilor viitoare de fizicieni, ingineri, specialiști IT etc., dar și colegilor.
Mai multe informații, precum și programul integral al evenimentului pot fi accesate aici.
Echipa de organizare a CERN RTP, coordonată de Universitatea din București, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și ECO Group CERN, aduce împreună cercetători și cadre didactice din diferite echipe de la CERN, institute și universități importante din țară și din străinătate.
Această primă ediție a programului național CERN dedicat profesorilor din învățământul liceal este finanțată prin modulul CERN-RO (PNCD IV – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ Institutul de Fizică Atomică), proiectul DUROCERN – Descoperă Universul cu Romania@CERN (DUROCERN), la care participă în parteneriat Institutul de Științe Spațiale – Filiala INFLPR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Universitatea din București, Facultatea de Fizică (UB) și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INFM).
Coordonatorul național al CERN RTP este Roxana Zus, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității din București și reprezentant desemnat al României în „CERN Teacher and Student Forum”. Din echipa care a contribuit la succesul programului fac parte, alături de cercetătorii din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH): Călin Alexa, Marina Rotaru, Alexandra Tudorache, Valentina Tudorache, cadrele didactice de la Facultatea de Fizica a Universității din București (FF-UB): Mădălina Boca, Andreea Croitoru, Mihaela Pârvu, Oana Ristea, dar și doctoranda Ioana Duminică (FF-UB & IFIN-HH). Echipa a beneficiat și de sprijinul necondiționat asigurat de Raluca Sibinescu (UB), Andreea Cârstea (UB), Cristina Melinte (IFA) și echipa administrativă din UB.
Echipa coordonată de Călin Alexa și Roxana Zus continuă să facă eforturi pentru aprobarea unui buget anual care să finanțeze cele trei programe educaționale la CERN, dedicate cadrelor didactice, studenților și elevilor din învățământul liceal.